ריכזנו עבורכם מגוון שאלות נפוצות של גולשים ברשתות החברתיות שפונים אלינו בנושא של ניתוק תושבות ומיסוי רילוקיישן, ואת התשובות המקצועיות שלנו:
––––––––-––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 1: ניתוק תושבות באמצע השנה?
"היי, אחרי קריאת כל המדריכים וחיפושים נרחבים, עדיין יש כמה דברים שלא ברורים ואשמח להיעזר בחברי הקבוצה והמומחים:
-
- מדוע בשנה שאחרי העזיבה ההמלצה היא לא להיות מעל 30 יום בישראל? אני מבין שזה מקל על ההוכחה של ניתוק תושבות כי לא צריך מבחן נוסף, אך לפי ההמלצות פה – אם עוזבים עד ה1 ביולי, בשנת העזיבה ניתן לטעון באמצעות טופס 1348 ששנת העזיבה היא כבר חלק מהניתוק. מדוע היחס שונה לשנה שאחרי? או לשנים שאחרי אופן כללי? האם לא תמיד אפשר למלא את טופס 1348, בהנחה שמרכז החיים אכן בחו"ל?
-
- מדוע אם עוזבים אחרי ה1 ביולי, אי אפשר להגיש ניתוק תושבות עם טופס 1348 כמו במקרה של לפני ה-1 ביולי? הרי לפני ה-1 ביולי נופלים במבחן של ה425 ימים בשנת העזיבה, ואחרי ה-1 ביולי נופלים במבחן של ה183 יום. האם זה בגלל שבאופציה הראשונה נופלים גם להגדרה של תושב חוץ, ועל כן מבחן מרכז החיים האובייקטיבי קובע?
- איך עובד מס היציאה בפועל? מתי מבקשים אותו? הרי כבר נמצאים בחו"ל אם אני מבין נכון.
האם תמיד מאשרים לדחות את המס למועד המכירה? האם הסידור הזה תקף על כל הנכסים? האם יכול להיות שיבקשו על חלק מהנכסים לשלם את המס ברגע העזיבה?"
תשובה
היי,
-
- הסיבה היא כי ברוב המקרים זה מחייב הגשת דו"ח מס בישראל באותה שנה (אם שוהים מעל 30 ימים וביחד עם שתי שנות המס שלפני סך ימי השהייה עולה על 425 ימים, אז חזקה שאותו נישום תושב ישראל והוא יצטרך להגיש דו"ח ולנסות להוכיח שהוא לא, כל עוד הוא נוקט בעמדה שהוא תושב חוץ), ועדיף לא ליפול בחזקה לפי מבחן שהייה בשנתיים הראשונות אחרי שנת הניתוק.
-
- אפשר תיאורטית לנתק גם אם עוזבים אחרי 1 ביולי בשנת המס, אולם הניתוק יהיה החל מהיום שבו עוזבים את ישראל ומתחזקים מרכז חיים בישראל.
לפי עמדת מס הכנסה, מי שיוצא ברבעון האחרון של השנה, לא יוכל לטעון שהוא לא תושב ישראל החל מהרבעון האחרון של השנה – וזה מעמיד את הניתוק בשנה ספציפית כזאת בסיכון גבוה לביקורת, ואז צריך לשקול לנתק בתחילת השנה העוקבת.
-
- מס יציאה חל ביום שבו הנישום לא רואה את עצמו כתושב ישראל עוד.
היום הסעיף מאפשר לדחות את תשלום המס ליום שבו מוכרים את הנכס בפועל במקום ביום שבו מנתקים.
בפרקטיקה – אם הנכס מוחזק באמצעות נאמן ישראלי (למשל תיק מניות האמצעות חבר בורסה ישראלי, או אופציות למניות RSU וכו') או שהנכס נמצא בישראל, אז ממילא הנאמן ינכה מס במקור ביום המימוש בפועל.
אם הנכס לא מוחזק באמצעות נאמן (למשל, מקרקעין בחו"ל, תיק מניות באמצעות ברוקר זר וכו') – אז ביום המימוש אין באמת למס הכנסה אפשרות לשים יד על המס אלא אם כן הנישום מגיש דו"ח באותה שנה ומשלם את המס.
יש חובת הגשת דו"ח למי שמימש נכס שהמס לגביו נדחה לפי סעיף יציאה 100א לפקודה.
זה פוגש את המנתקים שלא הגישו דו"ח כזה כשהם רוצים לחזור לישראל אחרי שנים של ניתוק.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 2: כמה שנים צפויים לשהות בחו"ל כדי להצדיק ניתוק תושבות?
"היי,
גרה בחו״ל כבר שלוש שנים (בתכלס שנתיים מהנישואין, לפני כן הייתי סטודנטית בינלאומית).
מנסה לברר על וויתור על תושבות – האם חייב לעשות?
האם אפשר לשמור על חשבון הבנק בארץ? על איזה עוד זכויות מוותרים חוץ משירותי הבריאות והאם קל להחזיר למעמד תושבות במידה ומרכז החיים עדיין בחו״ל? (כל המשפחה גרה בארץ, אני גרה בחו״ל עם בעלי והילדים)
תודה רבה!"
תשובה
היי,
השאלה כמה זמן אתם צופים להישאר בחו"ל – אם למעלה מ- 3 שנים במצטבר, כנראה שניתוק תושבות במס הכנסה וביטוח לאומי היא אופציה עדיפה.
ביטוח לאומי ממילא מנתק תושבות אוטומטית אחרי 5 שנים של שהייה ממושכת בחו"ל ולפעמים גם לפני.
במס הכנסה – כל עוד לא תנקטו בעמדה, הרי שאתם ככל הנראה חייבים בהגשת דוחות ואולי גם תשלום מס על כל שנה שבה שהייתם החו"ל והפקתם הכנסות.
מעבר לזה, ייתכן שיש לכם חשיפת מס כבר במדינה שבה אתם שוהים עם מרכז חיים.
בשביל אחרי זה להחזיר את התושבות – בביטוח לאומי נדרש מכם לחזור לישראל, לשלם במשך 6 חודשים דמי ביטוח לאומי, ולאחר מכן תיהיו זכאים לשירותים רפואיים בישראל (יש אפשרות לפדות את תקופת ההמתנה הזו בתשלום חד פעמי של כ-14,500 ש"ח לכל מבוטח מעל גיל 18).
במס הכנסה, צריך לבחון אם קיימת או לא קיימת חובת הגשת דו"ח מס אחרי החזרה לישראל.
אם יש לכם שאלות נוספות בתחום, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 3: כמה שנים צפויים לשהות בחו"ל כדי להצדיק ניתוק תושבות?
"שלום לכלום,
יש לי שאלה בנושא תושבות לצרכי מס הכנסה.
בשנת 2024 הייתי תושב מס בישראל.
החל מאמצע ינואר 2025, אני חי ועובד בחו"ל ומרכז חיי לא נמצא בארץ.
אני מועסק על ידי מעסיק מקומי, משלם פה מיסים וכדומה.
מה אומר החוק לגבי תושבות לצרכי מס עבור שנת 2025?
אם אני מבקר בארץ כתייר, מעל חודש ימים, האם אני נחשב תושב לצרכי מס הכנסה גם בישראל וגם במדינה בה אני נמצא?
תודה"
תשובה
היי,
ככל שאתה מתכנן להמשיך לתחזק מרכז חיים מחוץ לישראל לפחות שלוש שנים – ברוב המקרים ההמלצה היא גם לעשות ניתוק תושבות בביטוח לאומי ומס הכנסה.
ככל שתשהה בישראל מעל 30 ימים בשנת 2025 – ככל הנראה עובדה זו תצמיח לך חזקה שאתה תושב ישראל בשנה זו, אלא אם כן תרצה לסתור אותה ולטעון שאתה תושב חוץ דווקא, ואז תהיה חייב בהגשת דו"ח מס + שאלון 1348, ואז גם תוכל לא לדווח על ההכנסות שלך מחו"ל כשכיר.
אופציה נוספת, היא לראות את עצמך כתושב ישראל לצרכי מס בשנת 2025, להגיש דו"ח מס שכולל את ההכנסות שלך ממשכורת חו"ל + לדרוש הוצאות טיסה, לינה, שהייה וכלכלה בחו"ל על כל הימים שהיית ועבדת שם + לדרוש זיכוי מס זר על כל המיסים שינכו לך במקור / תשלם בחו"ל – באופן הזה כנראה שהשלמת המס בישראל תהיה לא מהותית אם בכלל (תלוי ברמת ההכנסות ובמדינה שבה אתה נמצא), אולם ככל הנראה תהיה לך חבות ביטוח לאומי על ההכנסות האלה של עד 60,000 ש"ח בשנה.
לכן, צריך להבין את מכלול הנסיבות, ולדעת מה הכי נכון ואיך הכי נכון ליישם מול הרשויות.
איך שלא יהיה, בשנת 2025 אתה תידרש להגיש דו"ח מס הכנסה 1301 וליישם את אחת החלופות (ניתוק או דיווח כל הכנסות מחו"ל).
ככל שיש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 4: חשבון בנק פעיל לאחר ניתוק תושבות?
"שאלה,
אני מתגוררת בגרמניה שנה ולא מתכננת לעזוב בזמן הקרוב, שוקלת לעשות ניתוק תושבות ורציתי לשאול אם מישהו יודע מה זה אומר על קיום חשבון בנק בארץ (יש עדיין תשלומים שממשיכה להוציא וצריכה להשתמש בחשבון בחודשים הקרובים)
אם ניתוק תושבות מכריח בביטול חשבון הבנק או שאין קשר בין השניים? תודה לעונים ולעוזרים"
תשובה
היי,
בגדול בשאלונים של מס הכנסה וביטוח לאומי מבקשים לדעת אם יש חשבון בנק פעיל ולמה הוא משמש – חשבון פתוח מהווה אינדיקציה בלבד לזיקה לישראל.
במקרים פשוטים יותר של קבלת דמי שכירות ותשלומי משכנתא חשבון פתוח לא אמור לפגוע בפוזיציה של ניתוק תושבות, כל עוד מתחזקים מרכז חיים במדינה החדשה.
במקרים יותר מסוכנים, כמו למשל קבלת כספים שמקורם מפעילות עסקית – הדבר יכול בהחלט לסכל את הפוזיציה.
מבחינת הבנק – הוא כפוף לרגולציה ולהסכמים בינלאומיים שישראל חתמה עליהם FATCA / CRS – ומבחינתו ההגדרה לתושב ישראל היא יותר רחבה ממה שנהוג בפרקטיקה או מה שקבוע באמנות מס / דינים פנימיים.
המשמעות מול הבנק היא שיכולות להיות מגבלות מסוימות על החשבון כל עוד הסטטוס משתנה לתושב חוץ.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 5: ניכוי מס במקור בעת העברת כספים לחו"ל?
"שלום חברים,
רציתי לבקש עזרה האם מישהו מכיר שצריך לשלם 30% מס לישראל על כך שאני רוצה לעשות העברה בנקאית לבית ספר באיטליה. ( 3000 אירו )
תודה מראש לעוזרים"
תשובה
לבנקים ולכל מי שאחראי על תשלום הכנסה של תושב חוץ יש חובת ניכוי מס במקור על כל שקל שיוצא מישראל, אלא אם כן המעביר מציג אישור על פטור / ניכוי מס מופחת מםקיד שומה או אם ההעברה עומדת במסלול ירוק והמעביר מצהיר על כך לבנק.
במקרה שאת מתארת, אפשר לפתור את הסוגיה מול הבנק בלי צורך לפנות לפקיד שומה – מוזמנת ליצור קשר 0526780879
בכל מקרה – לא להעביר בלי שמסדירים את הפטור מניכוי מס במקור לפני כן, אחרת יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי / כדאי להחזיר את הסכום שנוכה במקור, ואת מקבל התשלום זה לא כזה יעניין כי הוא ירצה את הסכום ברוטו.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 6: ניתוק תושבות רק של אחד מבני הזוג, וניתוק תושבות רק בביטוח לאומי או רק במס הכנסה?
"שלום, אשמח לעזרה בשאלות לגבי ניתוק תושבות:
-
- האם זוג נשוי מגיש יחד טופס ניתוק תושבות מביטוח לאומי, או שכל אחד חייב בדיווח נפרד?
-
- האם אפשר להפסיק תושבות בביטוח לאומי מבלי לנתק אותה במקביל במס הכנסה?
-
- אם מתנתקים מביטוח לאומי, האם מס הכנסה מפסיק תושבות מהצד שלהם אוטומטית בעקבות זאת?
תודה!"
תשובה
היי,
-
- בדרך כלל לא – כל אחד מבני הזוג מגיש בקשה לניתוק בנפרד ומציין את פרטי בן / בת הזוג בבקשה – בפרקטיקה, ביטוח לאומי נוטה לנתק לפי התאריך המאוחר שבו גם בן הזוג ניתק תושבות (למשל, אחד מבני הזוג עלה על מטוס לצורך הכנה להגירה, ושאר בני המשפחה הצטרפו אליו לאחר 3 חודשים – כנראה שאת כולם ינתקו בביטוח לאומי במועד ששאר המשפחה הצטרפה).
יש אפשרות לטעון לניתוק של רק אחד מבני הזוג אך זה כרוך בהרבה הסברים וראיות.
-
- אחת האינדיקציות לניתוק במס הכנסה היא ניתוק בביטוח לאומי – מאוד קשה עד בלתי אפשרי להחזיק עמדה כזו שבה אדם הוא לא תושב לצרכי ביטוח לאומי אך כן תושב לצרכי מס הכנסה – בסופו של דבר אותו אדם צריך להגיש דו"ח מס אישי בישראל שעובר אחרי זה לשומה של ביטוח לאומי.
אפשר תיאורטית לעבוד בחו"ל במדינה שיש עמה אמנת ביטוח לאומי, לטעון לתושבות לצרכי מס בישראל, ולשלם דמי בריאות לביטוח לאומי בלבד – אבל גם במצב כזה המעמד של אותו אדם בביטוח לאומי לא יהיה תושב חוץ.
בדרך כלל אפשר לטעון ההפך – לניתוק במס הכנסה בעוד שממשיכים להיחשב כתושבים לצרכי ביטוח לאומי. עם זאת, גם עמדה כזאת לא יכולה להחזיק יותר מדי זמן.
-
- לא – במס הכנסה הניתוק הוא בדרך כלל תהליך שלוקח 3-4 שנים שבו צריך לתחזק מרכז חיים מחוץ לישראל, לשהות מחוץ לישראל רוב השנה, להגיש דו"חות מס בישראל ואז אפשר להרגיש בנוח לטעון שאדם הוא אכן תושב חוץ.
יש מקרים שבהם אדם מחליט לפנות בפרה-רולינג ולקבלת ממס הכנסה החלטה מראש בנוגע לתושבות שלו לצרכי מס הכנסה – אם כי הליך כזה הוא יותר יקר, וגם מגביל בצורה משמעותית את האופן שבו יש לתחזק את מרכז החיים מחוץ לישראל, ואת השהייה בישראל בשנים הראשונות לניתוק.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 7: ניתוק אוטומטי בביטוח לאומי וחובת הגשת דו"ח מס הכנסה?
"שלום רב
עברנו לארהב לפני 3.5 שנים ,עובדים כחוק,מעסיק אמריקאי .
עדיין משלמים ביטוח לאומי .
טרם ניתקנו תושבות מביטוח לאומי ולא ממס הכנסה.
אין בידינו דירה או נכסים או הכנסות כלשהן בארץ.
ההכנסה שלנו היא השכר כאן בארהב.
האם הליך ניתוק תושבות חייב להתבצע גם מביטוח לאומי וגם ממס הכנסה?
חשוב לציין שאת מבחן ימים עברנו, לא היינו בארץ בשנתיים האחרונות ובשנה הראשונה ביקרנו פחות מ30 יום.
קצת לא מבינים איפה אנחנ עומדים
תודה מראש."
תשובה
היי חברים,
ביטוח לאומי מנתק באופן אוטומטית מי ששוהה מחוץ לישראל תקופה ממושכת בדרך כלל אחרי 5 שנים ולפעמים אפילו לפני – כך, שמראש היה עדיף לנתק מביטוח לאומי כבר בעבר כהעתקתם את מרכז החיים שלהם לארה"ב (אלא אם כן בשנים האלה שאתם בחו"ל היה צורך לקבלת שירותים רפואיים בישראל דווקא).
לגבי מס הכנסה – איך שזה נראה, אתם חייבים בהגשת דו"ח מס הכנסה החל בשנה שבה עזבתם, וייתכן שגם בשנתיים העוקבות.
הסיבה היא, שמבחינת מס הכנסה אין לו יכולת לדעת שאתם רואים את עצמכם כתושבי חוץ בלי שתצהירו על העמדה הזו בדו"ח מס 1301 – הגשת דו"ח/ות גם עוצרת את מירוץ ההתיישנות כאשר בסיומה, מס הכנסה לא יכול לאתגר את התושבות שלכם.
לחלופין, ככל שאתם עדיין ראיתם את עצמכם כתושבי ישראל, והפקתם הכנסות מחוץ לישראל, הרי שגם במצב כזה אתם הייתם חייבים בהגשת דו"ח שכולל הכנסות מחו"ל.
במקרה של עבודה בארה"ב, בדרך כלל אין השלמת מס הכנסה מהותית אם בכלל בישראל מאחר שמס הכנסה מתיר הוצאות טיסה, שהייה, לינה, אש"ל ומסגרות לילדים באופן ששוחק את בסיס המס מעבר לסכום שמדווח ב-W-2 ל- IRS + מאשר לקחת בזיכוי את המס הפדרלי והמדינתי ששילמתם / שניכו לכם מהמשכורות בארה"ב.
עם זאת, ההכנסה החייבת אחרי הוצאות, חייבת בביטוח לאומי בשיעורים של 9%-12% עד לחבות של 60,000 ש"ח בשנה לכל אחד.
לכן, במקרה כמו שלכם – ככל הנראה מומלץ לעשות ניתוק תושבות רטרואקטיבית מול מס הכנסה וביטוח לאומי (כל ששילמתם דמי ביטוח לאומי מינימליים כל השנים האחרונות, אז לא מאוד קשה לעשות את הניתוק רטרואקטיבית – אבל לפחות מול מס הכנסה תהיו חייבים לבצע את ההליך, אחרת תהיו בdefault בישראל).
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 8: רילוקיישן של עוסק מורשה או עוסק פטור?
"שאלה למתמחים במיסוי חול- עוסק שעובר ליוון ומתנהל דיגיטלית האם נדרש למיסוי כפול? איך עובד ומה החוק במקרה הזה על העוסק? מס הכנסה, ביטוח לאומי ומעמ"
תשובה
היי,
בגדול לא מומלץ להשאיר תיק עוסק בזמן שמעתיקים את מרכז החיים למדינת אמנה כמו יוון – מעל 183 שהיה ביוון, אותו עוסק נחשב תושב יוון לצרכי מס לפי הדין הפנימי ולפי האמנה, וגם העסק שהוא מפעיל הוא מתוך יוון כך שליוון יש זכות מיסוי ראשונית על ההכנסות שלו.
במקביל, הוא ממשיך לקבל הכנסות מלקוחות ישראליים לחשבון בנק ישראלי ולהוציא חשבוניות – בסופו של דבר צריך לתרגם את הסיטואציה הזו לדו"ח מס בישראל.
רשויות המע"מ גם נוהגות לסגור תיקים של עוסקים שעברו לחו"ל תקופה ממושכת, כדי שלא יגבו מע"מ מלקוחות ישראלים ויברחו עם הכסף.
בביטוח לאומי – כל עוד ממשיכים לשלם דמי ביטוח, היכולת אחרי זה לטעון לניתוק תושבות רטרואקטיבית היא מוגבלת וזה משפיע גם על האפשרות הזו מול מס הכנסה.
לכן, מי שמעתיק את מרכז החיים שלו למדינה ספציפית חדשה, יש לו חשיפה למס ודיווח באותה מדינה – ברוב המקרים מעתיקים גם את הפעילות העסקית למבנה חדש – יש לכך גם השלכות מסחריות כמו למשל יכולת מצומצמת יותר לגבות כספים מלקוחות ישראליים, אך גם לזה יש פתרונות.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 9: פתיחת תיק עוסק בזמן שהייה ממושכת בחו"ל?
"היי, תודה מראש על העזרה.
מתגורר בחו"ל כבר לא מעט שנים, ללא תושבות כמובן.
מעוניין לתת שירות עסקי,יעוץ ודיגיטל, ללקוחות בישראל,
לא בטוח אם צריך או ניתן לפתוח עוסק מורשה, או מה האפשרות המתאימה והנכונה,
אודה להמלצות והכוונה בכל הקשור לשירותי יעוץ"
תשובה
היי, לא ניתן לפתוח תיק עוסק מורשה אם שוהים בחו"ל וגם לא בטוח שזה המבנה הנכון למי ששוהה בחו"ל.
גם עוסק מורשה שיוצא מישראל, יש לו חשיפה שיסגרו לו את התיק אם במע"מ מזהים שהוא שוהה בחו"ל תקופה ממושכת.
בביטוח לאומי הניתוק קורה אוטומטית אחרי 5 שנים של שהייה בחו"ל ולפעמים גם בשלב מוקדם יותר.
מוזמן ליצור קשר לשאלות נוספות ופתרונות בתחום 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 10: סגירת תיקים אחרי ניתוק תושבות?
"האם אחרי הגשת דוח שנתי בצירוף טופס 1348, צריך גם לסגור את העוסק מורשה או שזה נסגר אוטומטית?"
תשובה
צריך לסגור תיקים (ביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ).
הסגירה במע"מ מתבצעת באמצעות הגשת טופס 18 ובמס הכנסה באמצעות טופס 2550.
כל עוד לא סוגרים תיקים, קיימת חובת הגשת דו"חות – והדבר יכול לגרור קנסות וחיובים נוספים מיותרים.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 11: תושב ישראל עם הכנסות מחו"ל?
"אשמח לעזרה ממי ששמבין בהכנסות והוצאות בחו״ל-
סטודנטית בארה״ב, מקבלת משכורת מהאוניברסיטה, מצד שני הכל הולך על המגורים וכו׳.
איני זמנית ללא ניתוק תושבות. יש לי עסק כעצמאית בארץ כרגע אין ממש הכנסות בארץ, רק מקבלת תמלוגים פה ושם.
איך ואיפה אני מדווחת על הוצאות והכנסות חו״ל בדוח השנתי?"
תשובה
נספח ד + תחשיב הכנסות אחרי הוצאות בחו"ל.
כל עוד לא מנתקים תושבות, יש תשלום ביטוח לאומי על ההכנסה החייבת מחו"ל (בדרך כלל במדינה כמו ארה"ב לא צפויה השלמת מס הכנסה).
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 12: ניתוק תושבות רטרואקטיבית?
"עברנו לבלגיה לפני כמעט שנה. רק עכשיו אנחנו מגישים טפסים לניתוק תושבות מישראל כי רצינו לראות אם מסתדרים פה.
הבנתי שביטוח לאומי צריכים להחליט אם הניתוק תושבות יהיה מעכשיו או מלפני שנה (מתי שעברנו).
לא ביקרנו מאז בישראל ויש לנו פה דירה ששכרנו וחשבון בנק ואנחנו רשומים בעירייה, נשלח להם את כל זה.
במידה והניתוק תושבות יהיה מעכשיו ולא מלפני שנה – האם הם יכולים לקחת אחוזים מהמשכורות שלנו מהחודשים האחרונים שעבדנו פה?
הבנתי שבלגיה היא מדינת אמנה אבל לא בטוחה מה זה ייתן"
תשובה
היי, האם שילמתם דמי ביטוח לאומי מינימליים אחרי שעזבתם?
אם כן – הסיכוי שינתקו אתכם רטרואקטיבית הוא לא גבוה.
כעת תצטרכו להתמודד מול מס הכנסה – מתוך הדוח של מס הכנסה (שככל הנראה אתם חייבים להגיש בין אם אתם רואים את עצמכם תושבי חוץ מהיום שעליתם על מטוס ובין אם לא) – ביטוח לאומי יוציא את השומה שלו.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 13: תושב חוזר וותיק?
"שלום לכולם, אני חדשה כאן. חודש הבא חוזרת לארץ אחרי 33 שנים בצפון אמריקה (כן יש גם משוגעים כאלה ). האם יש וובינר לתושב חוזר ותיק? אני חברה בקבוצה נוספת ושם יש כמה כמוני שחוזרים ומחפשים תשובות.
אחת השאלות שעולה המון שם היא מי יכול ללוות תושב חוזר ותיק מול מס הכנסה לשינוי מצב והעלות לדבר כזה."
תשובה
היי,
יש שתי אפשרויות –
-
- לפנות למס הכנסה בהחלטת מיסוי מקדמית ולבקש אישור על מעמד כזה.
-
- לקבל חוות דעת אחרי בחינה של הנסיבות הספציפיות שלך – יותר נפוץ מאחר שמס הכנסה מערים קשיים ומגבלות על הוצאת האישור מראש.
מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 14: מיסוי הכנסות נדל"ן בחו"ל בידי תושב ישראל?
"מישהו יכול לעשות לי סדר בנושא מיסוי בנדלן בחול? הכוונה המיסוי בארץ"
תשובה
היי, יש שני מסלולים למיסוי הכנסות שכירות נדל"ן בחו"ל:
1. מס 15% ללא יכולת לדרוש זיכויים, ניכויים וקיזוזים למעט פחת על המבנה.
2. מס שולי מתחיל משיעור 31% (מי שמעל גיל 60 מתחיל מ10%), עם יכולת לדרוש זיכויים, ניכויים, וקיזוזים (הוצאות בייצור ההכנסה וזיכוי על מס ששולם בחו"ל).
רווחי הון על מכירה חייבים במס במדינת המקור (שבה נמצא הנכס), ובמס בישראל בשיעור 25% + מס יסף ככל שחל, עם יכולת לדרוש זיכוי על מס ששולם בחו"ל (לכן אם שולם בחו"ל למשל 20% אז בישראל משלימים 5% + מס יסף ככל שחל לבעלי הכנסות גבוהות (עוד 3%)).
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 15: ניתוק תושבות אוטומטי?
"שלום, אשמח לעזרה בשתי שאלות בנוגע לביטוח לאומי:
-
- האם ניתוק "אוטומטי" מביטוח לאומי מתבצע לאחר 5 שנים קלנדריות או חודשיות? (כלומר, אם עוזבים באמצע השנה, האם מתנקים אחרי 5 או 5.5 שנים).
-
- האם דמי ביטוח לאומי על הכנסות ממעסיק בחו"ל מחושבים על בסיס הכנסה ברוטו, או על בסיס הכנסה נטו, לאחר ניכוי הוצאות מוכרות ו/או מיסים?"
תודה!"
תשובה
היי,
-
- לפי חודשים – עם זאת, ביטוח לאומי גם יכול לנתק אוטומטית או לדרוש שאלון ניתוק תושבות בשלב מוקדם יותר מ-5 שנים.
-
- מחושב על הכנסות נטו אחרי ניכויים מותרים (הוצאות טיסה, שהייה, אש"ל, חינוך ילדים, השכרת רכב וכו').
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 16: סגירת תיקים אחרי ניתוק תושבות?
"שלום, שאלה לעצמאים.יות.
לאחרונה היגרתי לגרמניה, ופתחתי עסק כאן. הגיע הזמן לסגור את העוסק המורשה בישראל. בטפסים שם מבקשים לדעת ממה אני מתפרנס עכשיו. האם אני חייב לדווח להם שפתחתי כאן עסק? או שאין צורך? השאיפה שלי היא לנתק תושבות מס בישראל בהקדם האפשרי, אם זה משנה. תודה."
תשובה
היי, עדיף לעשות תהליך מסודר של ניתוק תושבות מול ביטוח לאומי, ומס הכנסה – ובאותה הזדמנות לסגור את התיק במע"מ בשל אותה סיבה ולציין זאת (הגירה / ניתוק תושבות וכו').
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 17: שהייה בישראל לאחר ניתוק תושבות?
"כמה ימים בשנה במקסימום ניתן לשהות בישראל לאחר ניתוק תושבות מס, מבלי שאחשב שוב תושב מס"?
תשובה
מקסימום של המקסימום 90 ימים וגם זה לא מומלץ בשנתיים הראשונות אחרי הניתוק + ככל הנראה ידרוש ממך להגיש דו"ח מס בישראל ולטעון מדוע אתה בכל זאת רואה את עצמך כתושב חוץ.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 18: מיסוי הכנסות נדל"ן בחו"ל בידי תושב ישראל?
צהריים טובים
האם הכנסה מהשכרת חדרים בחו״ל של תושב ישראל חייבת במע״מ או במס בארץ?
תשובה
היי,
מע"מ ישראלי – לא.
מס הכנסה – כן.
יש שני מסלולים –
מסלול 15% על ההכנסות ברוטו ללא יכולת לדרוש ניכויים / זיכויים / קיזוזים (למעט פחת)
מסלול מס שולי על ההכנסה החייבת אחרי ניכויים / זיכויים / קיזוזים (למשל, הוצאות מימון, ניהול הנכסים בחו"ל, יועצים מקומיים, תחזוקה וכו' + דרישה זיכוי מס זר ששולם בחו"ל על ההכנסות).
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 19: מוסד קבע וחשיפה למיסוי בישראל בידי תושב חוץ?
"שאלה בקשר לאזרח ישראלי מנותק תושבות שחי בחו"ל ויש לו עסק בחו"ל
וקיבל פרוייקט לעבודה בארץ
ולכן ישהה בארץ ויעבוד למשך שנה
את המשכורת מקבל כעצמאי כנגד קבלות שמוציא מהעסק שלו בחו"ל
האם הוא צריך לדווח מס ואם כן איך? כיוון שהוא מנותק תושבות, זה משנה את העניין?
האם יש קשר לתושב חוזר? הוא צריך להגיש תושב חוזר או שהוא יכול פשוט לשהות בארץ?
תודה רבה"
תשובה
היי, במקרה כזה יש צפי לחבות מס בישראל אם אותו יחיד ישהה בישראל מעל 183 ימים.
אפשר גם להשיג פטור מניכוי מס במקור ודיווח במקרה כזה.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 20: שלילת קצבאות ביטוח לאומי למנתקי תושבות?
"אני מתכנן רילוקיישן לקפריסין, מקבל קצבת נכות לצמיתות, אשמח לדעת איך אוכל להמשיך לקבל את הקצבה (לא מעוניין לנתק תושבות)"
תשובה
היי, הזכאות לקצבה תשלח אחרי 3 חודשים בחו"ל.
הדרך להסדיר תשלום מעבר ל3 חודשים, היא רק אם אתה או בן הזוג מועסקים בחו"ל דרך מעסיק ישראלי.
אין אמנת ביטוח לאומי בין ישראל לקפריסין.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 21: מיסוי תגמול הוני ברילוקיישן?
"היי שאלה לקבלת יעוץ או מישהו שעבר משהו דומה.
היני תושב ארהב, עובד בחברה ישראלית שעשתה אקזיט
החברה הישראלית מחוייבת במס מול הרשויות וזה כולל גם את האופציות שלי.
השאלה היא איך אפשר לקבל פטור ממס הכנסה, ניסיתי לדבר עם פקיד שומה לקבל פטור אבל נפנפו אותי שאגיש בקשה רק אחרי ניקוי המס.
האם למישהו יש נסיון או אפשר לקבל יעוץ?
תודה!"
תשובה
היי, כל עוד קיבלת את האופציות בזמן שהיית תושב ישראל – ככל הנראה מס רווח ההון שיוחס לישראל הוא לפי החלק היחסי שבו היית תושב ישראל חלקי סך תקופת ההחזקה באופציות.
בשביל ליישם את המנגנון הזה – יש צורך לפנות בבקשה לניכוי מס במקור חלקי או להגיש בקשה להחזר מס בשנה העוקבת למכירה.
בכל מקרה אישור כזה בדרך כלל מותנה בהגשת דו"ח מס בשנת המכירה, ונדרש להוכיח שבאמת אתה תושב חוץ בתקופה שבה אתה טוען שלא צריך לייחס את רווח ההון ישראל.
ייתכן גם שבשנה שבה יצאת מישראל היית בכלל חייב בהגשת דו"ח מס.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 22: מבחן הימים לקביעת תושבות מס בישראל?
"עצמאי, אני והמשפחה עושים רילוקיישן לאוסטרליה במהלך יוני.
כך שנשהה בארץ פחות מ-183 (הייתי גם חודש מחוץ לישראל בין ינואר-יוני).
באוסטרליה אהיה שכיר.
האם יש חבות מס הכנסה לישראל בחצי השנה הזו מאחר ולא שהיתי חצי מהשנה בארץ?"
תשובה
היי,
ככל שתרצה לטעון שאתה לא תושב ישראל החל מהמחצית השניה של השנה, אתה תהיה חייב בהגשת דו"ח מס 1301, ולצרף אליו נספחים – זאת מאחר שחזקה עלייך שאתה תושב ישראל במהלך כל שנת 2025 (מבחן הימים כולל שני מבחנים –
-
- 183 ימים בשנת המס שכנראה אתה תעבור אותו.
-
- 30 ימים בשנת המס + בשתי שנות המס שלפני מעל 425 ימים – מספיק שהיית בשנת 2024 בישראל רוב השנה ואתה לא עובר את המבחן הזה לשנת 2025).
לפני כן, מומלץ לעשות ניתוק בביטוח לאומי, מאחר שאחד מהנספחים שצריך לצרף לדוח מס הכנסה הוא שאלון ניתוק בביטוח לאומי כדי לתמוך בעמדה שאתה מבקש לקחת.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 23: מיסוי כספי פנסיה אחרי ניתוק תושבות?
"מה קורה אם מושכים את כספי הפנסיה אחרי שעושים ניתוק תושבות מס?
האם על הכסף שנמשך משלמים מס במדינה בה גרים כחלק מההכנסות?"
תשובה
תלוי מאוד לאיזו מדינה היגרת – יש מדינות יותר אגרסיביות שממסות גם הכנסות שהיו לפני שהיגרת ועל בסיס פרסונלי, ויש מדינות שלא.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 24: העתקת פעילות עסקית אל מחוץ לישראל?
"מכירים מישהו שעשה מסלול של רילוקיישן למדינה עם מיסוי נמוך, תוך כדי עבודה מרחוק בחברה ישראלית?
מחפש כל מידע על הנושא לצורך התייעצות, אפשר גם בתשלום.
ספציפית אני מכיר מסלולים כאלה בקפריסין ובגאורגיה, פתוח לשמוע על עוד יעדים."
תשובה
היי,
יש כל מיני מבנים למס יעיל למי שיש לו אפשרות לתת שירותים מרחוק – תלוי בעיקר ביבשת שבה נמצאים רוב השנה.
המסגרת המשפטית לא תהיה עבודה כשכיר אצל חברה ישראלית, אלא התקשרות בין ספק לקוח (פרילנסר) / או עבודה אצל מעסיק מקומי שיחייב את החברה הישראלית בחשבונית.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 25: טיפול בנושאי ביטוח לאומי ומס הכנסה בעת רילוקיישן?
"אשמח לשמוע מאנשים שעשו תהליך עזיבה-
איזה משימות ראשוניות של בירוקרטיה יש להתחיל? (ביטול כבלים, קו טלפון וכו׳)
רשימה מסודרת אפילו תהיה מצוינת
תודה לעוזרים "
תשובה
הרבה עוזבים את ישראל ומהגרים למקום חדש בלי לטפל בכל הנושא של ביטוח לאומי ומס הכנסה – ברוב המקרים ניתוק נכון מתחיל מהשלבים של לפני העליה למטוס.
לכן, אם יש לכם שאלות בנוגע למיסוי רילוקיישין / ניתוק תושבות – מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 26: פתיחת תיק עוסק לשוהה בחו"ל?
"שלום
אני רוצה לפתוח תיק ואני נווד דיגיטלי שמתגורר באסיה, ומחליף מדינה כל חודש-חודשיים.
רואה החשבון הנוכחי שלי – הגיש בשמי בקשה לפתיחת תיק ומ״עמ סירבו.
לאחר שהתקשרתי אליהם גיליתי על סעיף 6ד ושעליי לבקש מהלקוחות להנפיק חשבונית עצמית.
אמרתי את זה לרואה החשבון שלי והוא אמר שיברר את הנושא כמו כן עדיין חל עליי איסור להוציא קבלות. בנתיים העסק שלי מוקפא ונפגע מכך.
האם יש בקהל רואה חשבון שמבין בנושא של עסקים מחו״ל ויכול לייצג אותי? מרגיש לי מוזר שאני הייתי צריך להסביר לרואה חשבון שלי על סעיף 6ד"
תשובה
היי,
ככל שאתה תושב ישראל לצרכי מס שאינו נמצא בישראל, מע"מ לא ימהר לפתוח לך תיק כדי למנוע מצב של גביית מע"מ מלקוחות ישראליים בלי שיש בטוחה לקבלת הכספים.
יש פתרונות למצב הזה – אך השאלה היא מדוע בכל זאת לפתוח תיק בישראל? כל עוד אתה נמצא באסיה, יש לך אפשרות להקים מבנה מס חדש, לנתק תושבות ביטוח לאומי ומס הכנסה, וליהנות מחבות מס הכנסה נמוכה הרבה יותר מזו שתשלם בישראל.
נכון – יש הצדקות מסחריות להיום עם עסק בישראל בעיקר לעניין גביה מלקוחות וחשבון בנק ישראלי – אך יש לכך פתרונות.
ככל שיש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 27: ניתוק תושבות רטרואקטיבית?
"שלום חברי הקבוצה, אשמח לעזרתכם בסוגייה.
אני בן 28 ולומד טייס מסחרי באירופה בעל אזרחות אירופאית (אורך הקורס הוא כשנתיים ואני נמצא במחצית הדרך) מכיוון שהלימודים אינם אקדמיים לא יכולתי לבקש הכרה בביטוח לאומי כסטודנט בחול ככה שהתצבר לי חוב (מתלבט אם לשלם אותו אך זה לא כל עניין הסוגייה), בסיום הקורס אני אעבוד באחת מחברות התעופה האירופאית לכמה שנים טובות לפני שאחזור לארץ לנסות את מזלי בשוק הישראלי ולכן רציתי לשאול האם כדאי לעשות ניתוק תושבות מעכשיו כדי לנצל את הזמן שמרכז החיים שלי כבר לא בארץ כדי שהזמן הזה יאפשר לי לחזור כתושב חוזר(או איך שזה נקרא לתושבים חוזרים לאחר כמות שנים מסויימת) אני כרגע לא עובד ואין לי אפשרת ״להוכיח״ שאני משלם מס במדינה שאני חי בה כרגע.
אשמח לעזרתם, לדעת במה זה כרוך, אם אשלם את החוב יחזירו לי את הכסף כי עזבתי את הארץ ב2024? האם אקבל החזר מס רוויחי הון ששילמתי במקור באותה התקופה? האם יש יתרונות/חסרונות אחרים בפעולה זאת?
תודה מראש לעונים!"
תשובה
היי, כל עוד צברת חוב דווקא – יש לך הזדמנות לנתק בביטוח לאומי רטרואקטיבית.
זה מגיע יחד עם חובה להגיש דו"ח מס הכנסה מנתק תושבות.
הסיכון עם ניתוק בביטוח לאומי הוא לאבד זכויות לקבלת שירותים רפואיים בישראל, ואפשר לזכות אלו שוב אם חוזרים לישראל וממתינים 6 חודשים או אם פודים את תקופת ההמתנה בסכום חד פעמי של 14,500 ש"ח.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 28: כמה שנים צפויים לשהות בחו"ל כדי להצדיק ניתוק תושבות?
"שלום לכלום,
יש לי שאלה בנושא תושבות לצרכי מס הכנסה.
בשנת 2024 הייתי תושב מס בישראל.
החל מאמצע ינואר 2025, אני חי ועובד בחו"ל ומרכז חיי לא נמצא בארץ.
אני מועסק על ידי מעסיק מקומי, משלם פה מיסים וכדומה.
מה אומר החוק לגבי תושבות לצרכי מס עבור שנת 2025?
אם אני מבקר בארץ כתייר, מעל חודש ימים, האם אני נחשב תושב לצרכי מס הכנסה גם בישראל וגם במדינה בה אני נמצא?
תודה"
תשובה
היי,
ככל שאתה מתכנן להמשיך לתחזק מרכז חיים מחוץ לישראל לפחות שלוש שנים – ברוב המקרים ההמלצה היא גם לעשות ניתוק תושבות בביטוח לאומי ומס הכנסה.
ככל שתשהה בישראל מעל 30 ימים בשנת 2025 – ככל הנראה עובדה זו תצמיח לך חזקה שאתה תושב ישראל בשנה זו, אלא אם כן תרצה לסתור אותה ולטעון שאתה תושב חוץ דווקא, ואז תהיה חייב בהגשת דו"ח מס + שאלון 1348, ואז גם תוכל לא לדווח על ההכנסות שלך מחו"ל כשכיר.
אופציה נוספת, היא לראות את עצמך כתושב ישראל לצרכי מס בשנת 2025, להגיש דו"ח מס שכולל את ההכנסות שלך ממשכורת חו"ל + לדרוש הוצאות טיסה, לינה, שהייה וכלכלה בחו"ל על כל הימים שהיית ועבדת שם + לדרוש זיכוי מס זר על כל המיסים שינכו לך במקור / תשלם בחו"ל – באופן הזה כנראה שהשלמת המס בישראל תהיה לא מהותית אם בכלל (תלוי ברמת ההכנסות ובמדינה שבה אתה נמצא), אולם ככל הנראה תהיה לך חבות ביטוח לאומי על ההכנסות האלה של עד 60,000 ש"ח בשנה.
לכן, צריך להבין את מכלול הנסיבות, ולדעת מה הכי נכון ואיך הכי נכון ליישם מול הרשויות.
איך שלא יהיה, בשנת 2025 אתה תידרש להגיש דו"ח מס הכנסה 1301 וליישם את אחת החלופות (ניתוק או דיווח כל הכנסות מחו"ל).
ככל שיש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 29: תושב חוזר / חוזר וותיק?
"שלום לכולם, אני תושב חוץ ושוקל לחזור לארץ. כנראה זכאי להיות תושב חוזר ותיק (מבין שצריך מייצג כדי לבדוק, זאת לא השאלה). אם אני מחליט לאחר תקופה שלא מתאים לי ואני עוזב שוב את הארץ, מן הסתם צריך להחזיר את ההטבות. על איזו תקופה מדובר? לא מוזכר בשום מקור שהצלחתי למצוא. (מכיר גם את שנת ההסתגלות, זה כרגע רק פרט שהוא פחות רלוונטי)."
תשובה
אם עולים לישראל / חוזרים לישראל כתושב חוזר וותיק, שלא במטרה להעתיק את מרכז החיים לישראל (למשל, בשביל תכנון מס) – אזי לפי עמדת מס הכנסה ההטבות אינן תקפות למפרע (מיום ההגעה / חזרה).
אחת האינדיקציות שיכולות לסכל את ההטבות למפרע, היא ניתוק תושבות תוך תקופה קצרה אחרי ההגעה / חזרה לישראל (עד 4 שנים).
שוב – מדובר בחשיפה, לפי עמדת מס הכנסה ואין לכך מקור בפקודה למעט החלטות מיסוי שפורסמו לתושבים חוזרים או גם תנאי מסלול ירוק לתושב חוזר ותיק.
בכל מקרה וכפי שאתה מציין – מומלץ להתייעץ היטב לפני החזרה לישראל.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 30: חבות מס ודיווח של תושב חוץ המפיק הכנסות בישראל?
"שלום, שאלת תשלום מס הכנסה/מע"מ בארץ לתושב חוץ:
מישהו יודע כיצד להתנהל עם הכנסה שמגיעה מהארץ ואילו מיסים חלים עליה בארץ?
אני תושב גרמניה ומדווח בגרמניה על כל ההכנסות שלי כעצמאי, כולל אלה שמגיעות מישראל. עכשיו מס הכנסה בארץ בא ודורש תשלום רטרואקטיבי של 10% על הכנסות שמקורן מישראל. עד כה הם הנפיקו לי פטור ממס (לטענתם בטעות, כי חשבו שאני תושב ישראל) ועכשיו נוצרה בעיה…
אני קורא את האמנה בין ישראל וגרמניה ולהבנתי סעיפים 7, 10 ו-14 פוטרים מתשלום מס בארץ, אבל הם מתעקשים.
אני לא תושב ישראל כבר מעל לעשור. עד כה הוצאתי פטור מניכוי מס במקור בשביל לקבל תשלום ממוסדות על עבודה שנעשתה כולה בגרמניה.
מישהו יכול להבהיר את הנושא עבורי או לכוון לפתרון כלשהו?
המון תודה!"
תשובה
היי,
תלוי מאוד בסוג ההכנסה שאתה מקבל מישראל – אם מדובר ברווחי עסקים (למשל שירותים) ואין לך מוסד קבע / עובדים בישראל, אז אמור להיות פטור ממס בישראל לפי אמנה.
אם מדובר בהכנסות ריבית / דיבידנד / תמלוגים / רווחי הון וכו' אז צפוי לחול ניכוי מס במקור בישראל.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 31: ניתוק תושבות רטרואקטיבית במס הכנסה?
"היי, שאלה מקצועית:
אם עוסק מורשה רשום בישראל, אבל הבעלים שהה ברוסיה ממרץ עד סוף דצמבר 2024, וחזר לישראל בתחילת ינואר 2025 —ובמהלך כל שנת 2024 העסק פעל דרך פלטפורמה אמריקאית (Etsy), וההכנסות נכנסו לחשבון בנק בישראל .
האם יש חבות במס בישראל על ההכנסות האלו לשנת 2024?
תודה מראש לעוזרים"
תשובה
היי, בשביל לא לכלול את ההכנסות האלה לדוח מס של 2024 צריך לטעון לניתוק תושבות.
יהיה קשה מאוד לטעון לניתוק תושבות על תקופה כזו קצרה, בזמן שהתיקים היום פתוחים, כנראה בביטוח לאומי לא נעשה דבר, וכסף נכנס לחשבון ישראלי.
אם יש הצדקה עסקית לשהייה ברוסיה, יש אפשרות לדרוש הוצאות טיסה לינה ושהייה שאולי ישחקו את בסיס המס החייב בישראל.
בלי שום קשר לישראל – יש חשיפת מס לאותו נישום דווקא ברוסיה מאחר שהוא שהה שם מעל 183 ימים בשנת 2024.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 32: השארת נכסים בישראל אחרי ניתוק תושבות?
"מניחה שהשאלה עלתה פה אבל אשמח לחוכמת המנוסים.
אנחנו לקראת רילוקיישן ומתבלטים אם למכור את הבית בארץ או להמשיך בשכירות.
אם לא נמכור את הבית,
יתרון- יש לאן לחזור במידה ולא נסתדר.
חסרון- במידה ונרצה להשאר ולקנות שם בית, המיסים עבור מכירת הבית יהיו גם בישראל וגם בארהב.
שווי הבית באזור 5-6 מיליון.
מישהו עבר תהליך דומה ויכול לשפוך אור?"
תשובה
אין פתרון קסם – מי שמהגר לארה"ב ויש לו דירה יחידה בישראל- בשביל לנצל את הפטור ממס שבח / רווח הון בשתי המדינות, ברוב המקרים מומלץ למכור את הדירה בישראל לפני שרוכשים דירה נוספת בחו"ל.
זה נכון גם לגבי נכסים אחרים שיש למי שמנתק תושבות שהמכירה / פדיון שלהם פטור ממס כמו למשל, פיצויים, קרנות השתלמות נזילות, רווח מהפרשי שער וכו' – ברוב המקרים התכנון הנכון הוא לממש לפני שמנתקים.
לא אמור להיות כפל מס לאור האמנה בין ישראל לארה"ב ולפי הדין הפנימי בארה"ב שמכיר בזיכוי על מיסים ששולמו בצדק מחוץ לארה"ב
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 33: עבודה אצלה מעסיק ישראלי בעת שהייה בחו"ל?
שלום.
"האם יש פה
-
- אנשים שהם שכירים בחברה בישראל
-
- תושבי מס בפורטוגל (נמצאים בה יותר מ 183 ימים בשנה).
-
- עובדים ב remote עבור החברה הישראלית בעודכם בפורטוגל
האם תוכלו להפנות אותי ליועץ מס מומלץ ?"
תשובה
היי, בדרך כלל מעסיק ישראלי לא ימשיך להעסיק עם תלוש ישראלי עובד ששוהה מעל 183 ימים בשנה במדינה אחרת מסוימת – זה יוצר גם לו חשיפת מס באותה מדינה.
העובד מצידו גם כן חשוף לכפל מס במקרה כזה כי המעסיק מנכה לו מס במקור בישראל, בעוד שהעבודה מתבצעת מפורטוגל וחייבת במס קודם כל בפורטוגל.
יש כל מיני פתרונות למקרים כאלו – מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 34: חברה זרה בידי תושב ישראל?
"הקמת חברה בחו"ל – משתלם יותר מהקמת חברה בארץ מבחינת המיסוי? (מס חברות, אגרות וכו')
האם כאזרח ישראלי בלבד, קיימת לי האופציה הזאת?"
תשובה
היי, תלוי מה הפעילות של החברה – אם זו חברה למתן שירותים והבעלים הוא תושב ישראל לצרכי מס, אין יתרון מס להקים חברה בחו"ל.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 35: פטור ממס שבח לתושב חוץ במכירת דירת מגורים יחידה בישראל?
"אם אדם עוזב את הארץ ומוכר כאן נכס, לא חי כאן לצורך השאלה 3 שנים, אך לא ניתק תושבות, סגר עוסק זעיר, אך לא ניתק והגיע למספר ימים כל חודשיים וחצי – שלושה. האם ישלם מס במכירת הנכס כתושב חוץ, ואם כן- כמה ישלם על דירה של סביב 2.5 מיליון ש"ח?"
תשובה
היי, אם הוא תושב חוץ הוא יצטרך להביא אישור שאין לו דירה אחרת כלשהי במדינת התושבות שלו, בשביל ליהנות מפטור ממס שבח בישראל.
עם זאת, צריך להבין אם מכירה כזאת יוצרת חבות מס רווח הון במדינת התושבות החדשה – יש מדינות שלא ממסות נכסים שהיו ליחיד לפני שהפך לתושב לראשונה, ויש מדינות יותר אגרסיביות שכן ממסות.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 36: רילוקיישן לתקופה העולה על 3 שנים?
"היי חברים,
לכל מי שכבר עשה רילוקיישן לתאילנד – אשמח לדעת אילו תשלומים קבועים אתם ממשיכים לשלם בארץ גם אחרי המעבר?
כמו למשל: ביטוחים, פנסיה, קופת חולים, ביטוח לאומי וכו’"
תשובה
היי,
אם מדובר ברילוקיישן זמני של עד 3 שנים – אפשר ואפילו מומלץ להשאיר את כל הביטוחים הרפואיים והאישיים (בהנחה שהם מכסים מקרה / מחלה בחו"ל – חייב לבדוק עם חברות הביטוח), ביטוח לאומי מינימאלי כדי להשאיר את האפשרות לקבל שירותים רפואיים בישראל באופן מיידי, פנסיות – הפקדות ריסק לקרן פנסיה כדי לשמור על וותק בקופה + אובדן כושר עבודה וכו'.
אם הרילוקיישן הוא מעל 3 שנים, ברוב המקרים צריך לשקול ניתוק תושבות בביטוח לאומי ומס הכנסה ואז כבר כל מקרה לגופו – בדרך כלל מבטלים ביטוחים, ביטוח לאומי, ומפסיקים הפקדות לפנסיה (אפילו מושכים מה שניתן ללא מס בישראל).
אם יש לכם שאלות יותר קונקרטיות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 37: חובת דיווח ומס לתושב חוץ (מנותק תושבות) המשכיר דירת מגורים בישראל?
"הי, אשמח להמלצות לייעוץ פיננסי לפני המעבר.
מה ההשלכות של השכרת בית בארץ מבחינת המיסוי?
תודה"
תשובה
היי,
חובת הגשת דו"ח שנתי + בעת מכירה, חשיפה למס שבח / רווח הון אם מדובר בדירת מגורים יחידה שהייתה מזכה בפטור ממס בידי תושב ישראל.
חשוב במקרה כזה ליישם נכון את ניתוק התושבות מול ביטוח לאומי ומס הכנסה.
אם יש לכם שאלות קונקרטיות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 38: חשבון בנק פעיל בישראל לאחר ניתוק תושבות?
"שלום
אני מתגורר עם משפחתי בחוץ לארץ ומתכנן לנתק תושבות בקרוב (ביטוח לאומי)
מתפרנס מעבודה בהייטק אונליין
אני נחשב כתושב לצרכי מס במקום מגוריי
כרגע הפקדת המשכורת נעשית לחשבון הישראלי שלי
שאלתי היא לאן נכון להפקיד את הכסף?
ובנוסף במידה ואני ממשיך להפקיד לחשבון הישראלי איך אני מצהיר לרשויות המס על הכנסותיי, ומה דרישת הסף להצהרה זו (באיזה שלב עליי לדווח אם בכלל)?
תודה!"
תשובה
היי, בשביל שניתוק התושבות יצליח בסבירות גבוהה, עדיף לא לקבל הכנסות לחשבון בנק ישראלי לאחר הניתוק.
יש פתרונות שמאפשרים קבלת תשלומים / גביית תשלומים מלקוחות ישראליים בלי לפגוע בעמדת הניתוק.
ככל שיש לך שאלות ספציפיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 39: מס יציאה בעת ניתוק תושבות?
"שאילה לגבי מס הגירה (מס 100 או 100א') לעוזבים את ישראל.
אני קורא בפורומים שונים שהמס לא תקף (או לא מיושם בפועל) לגבי העוזבים למדינות החתומות על אמנת למניעת כפל מס, כגון יוון, בולגריה וגרמניה.
מישהו מכיר מניסיון אישי ויכול ללהרחיב על הנושא?"
תשובה
הסעיף חל בלי קשר למדינה שאליה הנישום מהגר.
מה שכן הוא מאפשר לנישום לדחות את תשלום המס למועד מימוש הנכסים בפועל.
צריך להבין באילו נכסים מדובר (האם יש נאמן כמו למשל השקעות בשוק ההון דרך חבר בורסה, תגמול הוני אופציות למניות, RSU וכו', או שאין נאמן על הנכסים כמו למשל נכסים בחו"ל וכו'), כדי לבחון תכנון מס מקדים.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 40: חבות מס של תושב חוץ על הכנסות שהפיק בישראל?
"אדם עם אזרחות ישראלית שאינו תושב ישראל ותושב מס חוץ עדיין עשוי להיות חייב במס על הכנסות ממקור ישראלי כפרילנסר?"
תשובה
כן – אם הוא מבצע את עבודתו כפרילנסר מישראל ואז ההכנסה רואים אותה עם מקור בישראל.
יש גם חשיפה של ניכוי מס במקור בעת העברת הכספים מישראל לחו"ל (מהלקוח הישראלי).
צריך להבין את הנסיבות הספציפיות שלך כדי לדעת אם יש מקום לייעוץ.
הנושא שיכול לפגוש את הצדדים זה ניכוי מס במקור בעת העברת כספים.
מעבר לזה, תושב חוץ לא חייב במס על הכנסות שהפיק מחוץ לישראל.
כמובן – שכל זה בהנחה שהוא ניתק תושבות כראוי.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמנת לשאול 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 41: תושב חוץ ללא הכנסות בישראל לעומת תושב ישראל עם הכנסות מחו"ל?
"היי לכולם , בקרוב אני עוברת לגור בניו יורק לשנה והולכת גם לעבוד שם ואני אזרחית ארצות הברית .
אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי איך זה עובד אם אני צריכה לשלם מיסים בניו יורק או בארץ וגם אם מישהו יודע איך אני צריכה להצהיר את זה בארץ/בניו יורק
(עוברת רק לשנה)
תודה"
תשובה
היי, אם מדובר ברילוקיישן זמני ידוע מראש (שנה), אז גם אין טעם / יכולת מעשית לנתק תושבות ולא לדווח בישראל על ההכנסות האלה שתפיקי בחו"ל.
מה שקורה – את תדרשי לדווח על ההכנסות מארה"ב עם אפשרות לדרוש הוצאות לינה ואש"ל באופן כזה שאפילו יכולים לשחוק את בסיס המס ב-50% + לדרוש זיכוי עם מיסים שתשלמי ברמה הפדרלית והמדינתית (ניו יורק היא עם שיעור מס מהגבוהים בארה"ב מה שיביא אותך למס שולי גבוה).
התוצאה היא שככל הנראה לא תצטרכי להשלים מס הכנסה בישראל על ההכנסות מחו"ל בגלל הטכניקה שתיארתי.
עם זאת, מאחר שאין אמנת ביטוח לאומי בין ישראל לארה"ב את צריכה לצפות לשלם כ-12% ביטוח לאומי כל ההכנסות האלה עד לחבות כוללת של כ-60,000 ש"ח תלוי ברמת ההכנסות (לא תוכלי לדרוש זיכוי על social security).
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 42: הדרך הנכונה לניתוק תושבות במס הכנסה?
"גר בתאילנד ומנסה לשלוח לרשות המיסים בצורה מקוונת בקשה לניתוק תושבות לצורכי מס דרך המערכת מקוונת.
אני יודע שצריך לצרף ל 1301. חשבתי לשלוח בקשה בנפרד..
אממה.. אין קטגוריה מתאימה. בחרתי מיסים / הגשת טפסים. ניסית עוד קומבינציה של עוד קטגוריות.. המערכת מונעת את השליחה בטענה של "תווים לא חוקיים בתיאור הפניה" מחקתי את כל התווים המוזרים. לא עובד..
יש למשהו רעיון איך לשלוח להם את הבקשה ?"
תשובה
למס הכנסה לא שולחים בקשה לניתוק תושבות (אלא אם כן פונים ברולינג למחלקת מיסוי בינלאומי – מקרים מאוד ספציפיים שנכון לפנות מראש).
טופס 1348 מצרפים לדוח 1301 במקרה שבו בשנת המס אתה עומד במבחן הימים וחזקה עלייך שאתה תושב ישראל, אך בכל זאת אתה רוצה לנקוט בעמדה שאתה תושב חוץ באותה שנה.
לסיכום – אתה חייב לקבל ייעוץ כי כנראה אתה לא מבין מה אתה עושה וזה מתישהו יפגוש אותך (עכשיו או כשתרצה לחזור לישראל).
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 43: חשיפה למיסוי במדינת אמנה למי ששוהה בה מעל 138 ימים?
"אשמח להתייעצות עם מי שמבין:
מתכנן להגיע ביולי לתאילנד ולהמשיך לעבוד מרחוק כשכיר בישראל.
במקום העבודה שלי נאמר לי שאחרי חצי שנה זה עלול להיות בעייתי מבחינתם משפטית להעסיק אותי מרחוק.
מישהו מבין למה? ומה אפשר לעשות בנושא?"
תשובה
היי,
ברגע שתשהה מעל חצי שנה בתאילנד בשנת מס מסוימת אתה תיחשב כתושב תאילנד לצרכי מס בתאילנד ולצרכי האמנה עם ישראל – מה שגם חושף את המעסיק הישראלי לדיווח ותשלום מס בתאילנד(מוסד קבע).
הפתרון הוא לעבור לפרילנסר מקומי / לפתוח חברה.
שים לב, שיש צורך בניתוק תושבות מול מס הכנסה וביטוח לאומי, או לחילופין לדווח על ההכנסות האלה מחו"ל בדו"ח מס אישי בישראל.
אם יש לך שאלות קונקרטיות בקשר לניתוק, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 44: ניתוק תושבות רטרואקטיבית?
"אהלן חברים,
אני גר בחו"ל כבר כ-3.5 שנים ורוצה לבדוק את האפשרות לבצע ניתוק תושבות רטרואקטיבית. אם אפשרי, מעוניין לנתק רק ממס הכנסה ללא ביטוח לאומי.
מחפש ייעוץ מקצועי בתשלום ממישהו שמתמחה בנושא או שיש לו ניסיון רלוונטי.
אשמח להמלצות והפניות, תודה רבה!"
תשובה
היי, בדרך כלל מנתקים קודם כל בביטוח לאומי לפני מס הכנסה – מי שממשיך לשלם ביטוח לאומי זה מעיד על זיקה לישראל, וגם הבנקים לצרכי FATCA / CRS רואים יחיד כזה כתושב ישראל לצרכי מס.
בכל מקרה, ביטוח לאומי מנתק אוטומטית אחרי 5 שנים מי ששוהה בחו"ל תקופה ממושכת, ולפעמים גם לפני שחולפות 5 שנים.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 45: חברה זרה למתן שירותים בידי תושב ישראל?
"מכירים מישהו שבנה חברת שירות מצליחה בישראל, והצליח לשכפל אותה לחו"ל בצורה מוצלחת? אשמח לחיבורים "
תשובה
כל עוד אתה מנתק תושבות מישראל, יש כל מיני אפשרויות להעתיק פעילות עסקית לחו"ל – ברוב המקרים תלוי באיזו יבשת אתה נמצא רוב השנה.
כן יש חסמים מסוימים שצריך לטפל בהם כמו למשל סוגיות payments מלקוחות קצה ישראלים – אבל גם פה יש פתרונות.
מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 46: פדיון תקופת המתנה אחרי ניתוק תושבות בביטוח לאומי?
"מטייל בעולם. ניתקתי תושבות לפני שלוש שנים. ממשיך להרוויח כספים מעבודה און ליין. לא משלם כמובן מס הכנסה וביטוח לאומי. אם תפגע בי, חלילה וחס לא עלינו מחלה קשה, רציתי לדעת כמה אצטרך לשלם ומהי תקופת המתנה כדי לקבל חזרה זכויות של ביטוח לאומי?
תודה. היפוכונדר אנונימי"
תשובה
היי, פדיון תקופת המתנה בביטוח לאומי הוא כ- 14,500 ש"ח תשלום חד פעמי.
לחילופין, אפשר לחזור לישראל, ולהמתין 6 חודשים עד לקבלת שירותים רפואיים.
מי שניתק תושבות לא חייב במס הכנסה וביטוח לאומי על הכנסות שהופקו מחוץ לישראל – כמו למשל וברוב המקרים, הכנסות מעסק או עבודה כשכיר כאשר הפעילות העסקית או העבודה מתבצעים מחוץ לישראל.
על הכנסות שמופקות מישראל כמו למשל מנכסים שנמצאים בישראל (שכירות, ריבית וכו), צפוי לחול מס בישראל גם למי שניתק + חובת הגשת דו"ח מס.
אם יש לך שאלות קונקרטיות בנוגע לניתוק תושבות, מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 47: שירותים רפואיים בישראל למי שניתק תושבות?
"שלום לכולם,
ניתקתי תושבות לפני שבועיים באתר הביטוח הלאומי, לאחר כמה ימים קיבלתי מייל אישור שהתושבות נותקה. האם אני צריך לסיים התקשרות עם קופת חולים או שזה קורה אוטומטית?
אם נדרש ממני לעשות משהו, אשמח להסבר.
המון תודות "
תשובה
לא נדרש אלא אם כן יש לך ביטוח משלים בקופה ואז תדאג לבטל גם אותו.
אתה צריך לבחון במקביל אם יש לך חובת הגשת דו"ח מס הכנסה בשנת הניתוק (למשל, בשל סתירת מבחן חזקת הימים, טיפול במס יציאה, או גם אם אין חובה אז בגלל נושא של מירוץ התיישנות – כלומר, שאם יעברו 6 שנים מאז הגשת הדו"ח מס הכנסה לא יוכל לאתגר את הניתוק שלך).
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 48: פתיחת עוסק מורשה בישראל בידי תושב חוץ?
"היי
אני רוצה לפתוח עסק מורשה, אבל אני לא תושב ישראל. האם זה אפשרי?
ואם לא, אפשר לפתוח חברה בע״מ?
תודה,"
תשובה
היי, ככל הנראה מע"מ ירצו שתמנה נציגות מע"מ מקומית בכל מקרה ככל שאתה לא תושב ישראל.
יש גם עוסקים מורשים ששוהים מחוץ לישראל תקופה ארוכה ומע"מ סוגר להם את התיקים בעקבות כך.
השאלה היא למה תושב חוץ צריך עוסק מורשה / חברה בישראל ולא במדינת התושבות שלו? האם זה עניין של payments?
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 49: העברת כספים מחו"ל לישראל?
"אדם שקיבל ירושה בחול ורוצה להביא את הכסף ארצה, האם הוא יהיה חייב במס על הכסף שיכנס ארצה?"
תשובה
בעקרון לא – אבל כן צריך לעדכן את הבנק בהעברה הצפויה, ולתת לו אישורים / אסמכתאות – כל בנק והמדיניות שלו.
ברוב המקרים נדרש גם אישור רו"ח / עו"ד ואישור ששולמו המיסים בחו"ל כדי שהכסף או החשבון בישראל לא יוקפא.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 50: מיסוי תגמול הוני בעת רילוקיישן?
"היי
אני עובר החודש לארצות הברית
רילוקיישן מעבודה – אם אני מוכר RSU בארץ והתשלום מגיע אחרי שאני נוחת – האם אני צריך לשלם מס לארצות הברית?"
תשובה
ניתוק תושבות עם נכסים שיש להם נאמן בישראל כמו RSU ואופציות, הוא ניתוק מורכב שדורש תכנון קפדני.
זה לא רק שאלה של אם יש חבות מס בארה"ב או לא, זו שאלה של סיכון לכפל מס, חובת דיווח בישראל בשנת היציאה, בשנת המימוש וכו'.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 51: מסלול ירוק בעת העברת כספים מישראל לחו"ל?
"הי איך מקבלים תופס פתור ניכוי מס על סכום שנמצא בבנק לצורך העברה לחול.
תודה"
תשובה
היי, אם זו מהות העברה עומדת בתנאים של מסלול ירוק, צריך למלא הצהרה מול הבנק.
אם לא – צריך למלא טופס 114 ולשלוח בקשה לפקיד שומה שלך.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 52: חובת הגשת דו"ח למי שניתק תושבות?
"שאלה ברשותכם.
עזבתי את ישראל לקנדה כמהגר בשנת 2021 ואני מעוניין לחזור ביוני הקרוב.
עשיתי ניתוק מביטוח לאומי. לא סגור על מס הכנסה אם כי הייתי בסניף והודעתי להם שאני עוזב לצורכי הגירה.
בארץ כשעבדתי לא הייתי חייב בהגשת דו״ח כי הייתי שכיר ״רגיל״.
בשנים 2022-24 ביקרתי בישראל אבל רק לשבועות בודדים.
האם מישהו יכול לומר אם עליי לעשות משהו מול מס הכנסה במצב זה? וכיצד כדאי שאפעל?
תודה רבה על כל עזרה!"
תשובה
היי, אם היו לך הכנסות מחו"ל ב- 2021 כנראה אתה חייב בהגשת דו"ח מס בישראל.
אם ביקרת בישראל מעל 30 ימים בשנת 2022 – ככל הנראה אתה גם חייב בהגשת דו"ח מס בשנה הזאת ולצרף לדו"ח טופס 1348 / לחלופין, לכלול בדו"ח הזה את ההכנסות שלך מחו"ל.
מוזמן ליצור קשר לשאלות נוספות 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 53: פטור ממס שבח על דירה יחידה בישראל בידי תושב חוץ?
"אמ;לק – מה עושים עם דירה בישראל אחרי רילוקיישן לארה״ב.
אנחנו לפני רילוקיישן ויש לנו דירה בבעלותינו בישראל. אנחנו כנראה נרצה למכור אותה בשנה שנתיים הקרובות, והשאלה היא אם למישהו יצא להתעסק עם זה ואיך מבצעים את זה כאשר אתה בחו״ל? האם חייבים להגיע פיסית לישרא בשביל זה? האם שנינו נצטרך להגיע? האם יש דרך לרשום ייפוי כח לפני המעבר כך שאם נרצה לבצע פעולה כלשהי עם הדירה מיופה הכח יוכל לעשות זאת בשבילנו?
יש לנו קרובי משפחה (הורים ואחים) שאנחנו יכולים לסמוך עליהם אם נצטרך, השאלה אם זאת בכלל אופציה ומה צריך לעשות בשביל זה"
תשובה
היי, קחו בחשבון במקרה שמס השבח פטור בישראל (דירה יחידה), אז גם צפויות השלכות מיסוי בארה"ב בעת המכירה.
לכן, לפני מעבר יש צורך לשקול מכירה.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 54: תושב חוזר וותיק עם הכנסות פטורות מחוץ לישראל?
"שלום, מחפש רו"ח עם ניסיון ספציפי.
אני תושב חוזר וותיק. כדי להנות מהפטור על מס הכנסה עבור משכורת מחו"ל, מעוניין לפתוח חברה במלטה/קפריסין ולשרת לקוחות מכל העולם משם, ולמשוך משכורת לישראל.
אם יש פה מישהו שכבר עשה זאת- אשמח ליצור קשר, בתשלום כמובן."
תשובה
ככל שאתה אכן תושב חוזר וותיק (יש לך אישור ממחלקת מיסוי בינלאומי במס הכנסה או שאתה מחזיק בחוות דעת מתאימה) – יש אפשרות להקים מבנה טוב בקפריסין לפני החזרה לישראל, למתן שירותים בפטור מלא ממס הכנסה בישראל ובקפריסין עד 10 שנים אחרי החזרה (כל עוד אין לך לקוחות בקפריסין).
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 55: תושב חוזר וותיק עם הכנסות חייבות במס בישראל?
"אני עומד לחזור לישראל כתושב חוזר וותיק, ורוצה להנות מפטור על מס הכנסה עבור משכורת המגיעה מחו"ל- ככתוב בחוק.
מישהו מכיר את הפינות והאותיות הקטנות בחוק? או יש לכם ניסיון במצב הזה?
הפתרון שחשבתי עליו:
לפתוח חברה בחו"ל אבל לתת שירותים ללקוחות בארץ, ולעשות את המינימום הנדרש בחוק כדי להוכיח שהחברה אכן פועלת מחו"ל (לשהות בחו"ל תקופה מסוימת בשנה, שיהיה לי משרד בחו"ל וכו'). הלקוחות הישראלים ישלמו לחו"ל, והחברה בחו"ל תשלם לי משכורת לחשבון שגם הוא יהיה בחו"ל. מהכסף הזה אני אחיה בארץ.
אני רוצה לתכנן את המצב שלי בצורה מיטבית.
למישהו יש ניסיון עם דבר כזה?"
תשובה
אין ניסיון – אתה צריך ייעוץ ותכנון נכון גם כדי להבין שאתה אכן זכאי להיחשב תושב חוזר וותיק (שזה הגדרה שונה לחלוטין מהמעמד שמקבלים במשרד הקליטה), וגם כדי לתכנן בצורה אופטימלית את ניצול הטבות המס.
לשאלתך – כל עוד העבודה שלך תתבצע מישראל, לא תוכל ליהנות מפטור ממס בישראל, וגם תהיה חשוף לניכוי מס במקור שלא לצורך במדינה שבה תקים את החברה הזרה.
יש כל מיני מבנים ופתרונות לתושבים חוזרים וותיקים.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 56: פעילות עסקית בחשבון בנק ישראל בידי תושב חוץ?
"מישהו פה מקבל תשלומים דרך Payoneer כנווד דיגיטלי? אם אני נרשם עם כתובת קבועה בישראל, האם הם מדווחים למס הכנסה בישראל ועלי לשלם מס הכנסה בישראל? אם כן, איך ניתן לבחור שם תושבות אחרת? הם מגדירים את זה לפי הכתובת?"
תשובה
אם תקבל תשלומים לחשבון ישראלי, הניתוק תושבות שלך הוא בפרופיל גבוה ויש סיכוי טוב שהוא לא יעמוד בביקורת של מס הכנסה.
יש פתרונות היום לקבלת כספים מלקוחות ישראלים עבור מי שניתק תושבות / נוודים דיגיטליים / עסקים זרים / חברות זרות מחוץ לישראל.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 57: תחזוקה שוטפת של ניתוק תושבות במס הכנסה?
"עזבתי את הארץ בתחילת השנה בתקווה שבדיעבד החל מה1.1 2025 אני אחשב תושב חוץ.
כחלק מהפעולות, העברתי את התיק השקעות לברוקר בחו"ל. עכשיו אני מתלבט מה יקרה אם אני מוכר ניירות ערך. להבנתי מדינת ישראל מצפה שתושב ישראל ינכה מס על הרווח הון. מה לעשות עד שאני מקבל גושפנקא שאני תושב חוץ לשנת 2025?"
תשובה
היי, אין גושפנקה על תושבות לצרכי מס הכנסה (בשונה מביטוח לאומי) – אלא אם כן אתה פונה באמצעות מייצג לפרה-רולינג, החלטת מיסוי מקדמית – תהליך שמתאים רק בניתוקים מורכבים.
ניתוק תושבות הוא תהליך שצריך לתחזק ולנהל במשך תקופה מסוימת (בדרך 3 שנים מיום שמעתיקים את מרכז החיים למדינה חדשה).
לפני כן צריך להבין כל אחד והנסיבות הספציפיות שלו אם יש סוגיות של מס יציאה על נכסים הוניים, עסק שנסגר בישראל וכו'.
בגדול, צריך להבין בדיוק איך לשיטתך ניתקת תושבות, האם חלה עלייך חובה הגשת דו"ח מס בישראל בשנת הניתוק, ואיך טיפלת אם בכלל בכל הנושא של מס יציאה.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 58: העברות כספים מחו"ל לישראל בידי תושב חוץ?
"אנשים עם אזרחות נוספת שעובדים לא בישראל אך מתגוררים כאן.
מעוניין להעביר לעצמי העברה קבוע מחשבון חו״ל לחשבון בארץ.
לא אמורים לעשות בעיות ?
אני אמור לשלם דמי ביטוח לאומי אם אני כבר משלם שם מיסים ?"
תשובה
לא ברור איך עובדים לא בישראל אך מתגוררים כאן – יש כאן שאלה של תושבות, ושאלות של כפל מס שצריך להבין.
מן הסתם העברות כספים מחו"ל לישראל מעלות שאלות מצד הבנקים, ותיהיו חייבים בהסברים / אסמכתאות / אישורי רו"ח / אישורי מיסים וכו'.
בנוסף, ברוב המקרים העברות מחול לישראל מדווחות על ידי הבנק למס הכנסה לביקורות.
אם יש לכם שאלות יותר קונקרטיות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 59: תכנון מס מקדים למי שמתכנן ניתוק תושבות?
"מתלבט לגבי פתיחת חברה בגאורגיה כפרילנסר תוכנה שחושב לבנות נכסים דיגיטלים (SAAS למשל) ואשמח לקרוא על אחרים שעשו זאת וכמה בירוקרטיה בפועל. תודה!"
תשובה
היי, קח בחשבון שכל עוד אתה תושב ישראל לצרכי מס – אין יתרון מס להקים חברה בגיאורגיה.
אם יש צפי לרווח הון עתידי, או רצון ליהנות ממיסוי שוטף נמוך – צריך קודם כל לעזוב את ישראל ולנתק תושבות.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 60: ניתוק תושבות ביטוח לאומי ומס הכנסה בעיתוי הנכון?
"שלום לכולם
אני מתגורר בארצות הברית כבר ארבע שנים ולאחרונה מיליתי בבנק סוג של הצהרה שאני תושב חוץ. האם צריך לעשות דבר נוסף כדי לבטל את התושבות? אני משלם מיסים על ההכנסות שלי בארצות הברית האפ גם אצטרך לשלם בארץ?"
תשובה
היי, כדי לנתק תושבות מס מישראל, יש צורך להגיש בקשה ושאלון לביטוח לאומי, ולהגיש דו"ח/ות מס הכנסה – הכול לפי הנסיבות הספציפיות שלך/ם.
כל עוד לא מנתקים תושבות, כתושבי ישראל יש חובה להגיש דו"ח מס בישראל ולדווח ולהשלים מס על הכנסות בחו"ל.
אפשר תיאורטית לעשות את הניתוק רטרואקטיבית, אבל ניתוק כזה הוא עם חשיפה גבוהה יותר ויש צורך לבחון את הנסיבות.
ככל שיש לכם שאלות קונקרטיות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 61: תושב ישראל לצרכי מס עם הכנסות בחו"ל?
"היי, במידה ויש לי עסק ובנק שמנוהל בחול ורואה חשבון בחול במדינה כמו רומניה לדוגמא, יש לי צורך ברואה חשבון בארץ או שאני יכול לדווח רק הכנסות בארץ עם דוח כולשהו? זה משהו מסובך? איך זה עובד?"
תשובה
היי, כל עוד אתה תושב ישראל לצרכי מס, נדרש להגיש דו"ח מס בישראל ולכלול הכנסות מחו"ל.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 62: כספי פנסיה וחסכונות לאחר ניתוק תושבות?
"מה קורה עם כספי הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות לאחר ניתוק תושבות?"
תשובה
היי, יש אפשרות לתכנן משיכה של מרכיב התגמולים ללא מס במקור סמוך מאוד לאחר עזיבת ישראל ולפני ביצוע הניתוק בפועל.
בנוסף, כל ניסיון לשמר את הזכויות הפנסיוניות בישראל, עשויות לסכל את העמדה של הניתוק – וכל מקרה צריך לבחון לגופו.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 63: תכנון מס מקדים למי שמתכנן ניתוק תושבות?
"היי כולם,
אני בחו"ל מאז יוני 2024, זכאי לניתוק תושבות ובלי זיקה לארץ. עם עוסק פטור ובלי הכנסה.
שוקל להקים מספר SaaS תחת פרילנסר עם עוסק פטור ורוצה לבדוק אם זה מתאים לי.
מה אפשר לעשות בלי לסכן את המעמד מול מס הכנסה, אם אני לא רוצה להפסיד את הזכאות לניתוק תושבות?
האם אפשר לפתח מוצר, לגבות כסף מלקוחות מועטים (בלי להרים שרתים או הוצאות גדולות), ולשווק בלי שההכנסות ידרשו דיווח עתידי?
תודה!"
תשובה
היי, לא מומלץ להקים / לרשום עסק בישראל, להכיר ב IP, רשימת לקוחות וכו' בעודך בחו"ל.
קודם כל מנתקים תושבות, מעתיקים את הפעילות למבנה חדש עם משטר מס נוח כמו למשל פטור מרווח הון, ומיסוי נמוך על הכנסות שוטפות, ואחר כך מקימים את כל התשתיות.
בדרך כלל עוסק פטור שחי בחו"ל לא בהכרח ירוץ לנתק תושבות בגלל גובה ההכנסות, אבל במקרה שאתה מתאר, יש חשיפה למס יציאה.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 64: עבודה בחו"ל אצל מעסיק ישראלי?
"הי, האם אפשר לעבור לגור בחו״ל ולהמשיך להיות מועסק כשכיר בישראל בעבודה מרחוק? אם זה תלוי באורך שהיה בחו״ל, לאיזו תקופה זה אפשרי?"
תשובה
תיאורטית אפשר, אבל צריך לשים לב שלא שוהים במדינה ספציפית מעל 183 ימים בשנת מס, אחרת תהיה חשיפת מס במדינה הזו גם לעובד וגם למעסיק הישראלי.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 65: מס יציאה על רווחי הון?
"שלום לכולם.
אני משקיע באינטראקטיב ישראל עד כה.
פתחתי גם חשבון באינטראקטיב גלובל, ורוצה להשקיע גם דרך שם מאחר והעמלות יותר זולות וגם כי מתכנן ניתוק תושבות בקרוב.
את הכסף העברתי לבנק של אינטראקטיב בחדרה ומשם המירו לי לדולרים וכעת רואה את זה בחשבון באינטראקטיב גלובל.
רציתי לדעת אם יש הבדל בין השניים, האם הכסף יושב בבנק בארצות הברית לאחר שמתבצעת ההמרה.
אשמח למידע ממי שסוחר/משקיע ומכיר את ההבדלים"
תשובה
היי, יש הבדל לעניין חבות הגשת דו"ח מס בישראל (וההשלכות הן יותר קריטיות כמבקשים לנתק תושבות).
הכוונה, שיש מס יציאה ברגע שמנתקים תושבות, ואז צריך לקבל החלטה איך ליישם מס היציאה בדו"ח המס בישראל שמגישים כדו"ח מנתק תושבות.
למשל – אם לממש את ההשקעות בפועל ביום של הניתוק, אם להעביר את התיק מחבר בורסה ישראלי, וכו'.
זה יכול לפגוש אתכם במיוחד כשתבחרו לחזור לישראל אחרי תקופה ממושכת כתושבי חוץ.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 66: מס יציאה על רווחי הון דרך ברוקר זר?
"אנחנו כיום תושבי ישראל, שכירים. בעתיד התכנון שלנו הוא לעבור למדינה אחרת, שכרגע אינה ידועה. רוב ההכנסה העתידית שלנו זה מדיבידנדים בתיק השקעות שיש לנו כיום באינטרקטיב ברוקרס העולמי. רציתי לדעת אם נגיד נעבור לאיטליה כדוגמא – האם נדרשות פעולות כלשהם כבר כיום מבחינת תיק ההשקעות ? כיום אנחנו מפקידים לשם סכום נכבד כל חודש ולא רוצה לעשות טעות שתהווה בעיה בעתיד. דבר נוסף, יש לנו גם תיק במיטב טרייד – האם נאלץ למכור אותו כאשר ננתק תושבות ?"
תשובה
היי, כשמנתקים תושבות חל סעיף 100א לפקודה שמטיל מס יציאה על הנכסים שיש ליחיד בישראל ומחוצה לה.
אם יש כוונה באיזשהו שלב לחזור לישראל, והתיק היום לא נושא רווחים כלואים מהותיים – עדיף לשקול לממש את ההחזקות ביום הניתוק ולאחר מכן להחזיק את התיק כתושב המדינה החדשה אליה אתם מהגרים.
הדבר הזה עוד יותר נכון אם התיק היה בברוקר ישראלי / חבר בורסה שאז בעת המימוש בפועל היה ניכוי מס במקור וחשיפה לכפל מס עם המדינה החדשה אליה תהגרו.
צריך להבין עוד פרטים כדי לדעת מה הכי נכון בנסיבות שלכם.
בשביל לדעת אם הכנסה כלשהי הופקה בישראל או בחו"ל, בגדול – יש את סעיף 4א לפקודת מס הכנסה ויש גם באמנה כללי מקור – כשמדובר בריבית על פיקדון, דיבידנדים, תמלוגים, מקור ההכנסה הוא לפי מקום מושבו של המשלם (למשל, הבנק שמשלם את הריבית, או החברה שמשלמת דיבידנד).
ברווחי הון – המקור הוא לפי המקום הפיזי שנמצא או רשום בו הנכס הנמכר.
בהכנסות עבודה / עסק / משלח יד – המקום שבו מתבצעת העבודה או הפעילות העסקית בפועל.
אגב אם מדובר בהשקעה בחברות אמריקאיות, זה עוד יותר מסבך את הסיטואציה, כי לכאורה גרמניה עשויה לראות במס שנוכה במקור כמס התנדבותי שלא היית אמור לשלם אותו בישראל.
צריך להבין את מכלול הנסיבות כדי לדעת מה הכי נכון לעשות כאן.
בדרך כלל כשמנתקים תושבות, ויש נכסים כמו השקעות בשוק ההון או פקדונות אצל בנק או חבר בורסה ישראלי, עדיף לממש את ההשקעות ולהעביר אותן לברוקר מחוץ לישראל – זה בעיקר בגלל סעיף 100א לפקודה שמטיל מס יציאה על מי שמנתק תושבות + החובה של הבנקים וחברי הבורסה לנכות מס במקור.
אם יש לכם שאלות ספציפיות מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 67: מבחנים כמותיים ומהותיים (איכותיים) לקביעת תושבות מס בישראל?
"היי! —אם המעבר היה באמצע שנת המס (במקרה שלי תחילת אוגוסט),המטרה שלי היא להוכיח שלמרות שלפי המבחן הכמותי אני תושב ישראל , עדיין המבחנים האיכותיים יותר חזקים ואני יכול לסתור את המבחן הכמותי.
-
- בתחילת השאלון , ישנה שאלה על תושבות מס זרה , היות ועברתי רק באוגוסט לארה״ב אני משלם מס הכנסה שם רק על ההכנסות שהופקו בארה״ב. האם זה יהיה בעייתי לבקשתי לניתוק תושבות ממס הכנסה. בפרטים הכנסתי את ה SSN כמזה לצורכי מיסוי בארה״ב.
-
- לגבי מילוי טופס ניתוק תושבות במס הכנסה 1348 , האם יש צורך להתייחס לכל התקופה בשנה: גם למה שהיה לפני המעבר וגם למה שקורה לאחריו. למשל, אם בשאלה "האם יש לך רכב?" – עד תקופת המעבר היה לך רכב בישראל, ואחרי המעבר מכרת אותו וקנית רכב במדינת היעד, אז כדאי לציין את שני המצבים בהסבר, כדי שיהיה ברור מתי החזקת רכב בישראל ומתי הפסקת, ומתי רכשת רכב חדש בחו"ל.
כנל לגבי כל שאר הסעיפים."
תשובה
היי – קודם כל שאלון 1348 הוא נספח לדוח מס שנתי 1301 שחייבים להגיש בנסיבות שלך.
איך שזה נראה – יש לך אפשרות לטעון שאתה כבר לא תושב ישראל רק החל מהמועד שבו עזבת ולפיכך לכלול את כל ההכנסות שלך בישראל עד למועד הזה.
בדרך כלל ניתוקים לקראת סוף השנה יותר ריסקים, מאחר שמס הכנסה עשויה לראות אותך תושב ישראל לאורך כל השנה לפי המבחן הכמותי.
בנוסף, צריך גם לצרף את השאלון של ביטוח לאומי, שם זו התחנה הראשונה שצריך לעבור במקרה הזה.
אם יש לך שאלות קונקרטיות מוזמן לשאול 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 68: העתקת פעילות עסקית לחו"ל בעת ניתוק תושבות?
"עשיתי ירידה (כבר לא תושב ישראל) ב2024
עשיתי עסקה בארץ היום, ואני רוצה לקבל בחשבון שיש לי עדיין בארץ.
איך ואיזה סוג של קבלה או מה אני צריך לעשות כדילקל תכסף לפי החוק?"
תשובה
היי,
כל עוד תקבל את הכסף לחשבון ישראלי ותוציא קבלה / חשבונית מעוסק שטרם נסגר בארץ – יש חשיפה לפיה לא יראו אותך כתושב חוץ במהלך 2024, אלא רק במהלך 2025 (ככל שתוכל להראות ניתוק תושבות מלא ואמיתי).
לכן – עדיף להעתיק את העסק במדינת התושבות החדשה שלך, לקבל לשם כספים ולהוציא משם קבלות / חשבוניות.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 69: העברת כספים מחו"ל לישראל בידי תושב חוץ שניתק תושבות?
"היי,
אשמח להתייעצות, עבדתי בארהב מסוף 2018 עד יולי 2021
בכל הזמן הזה הייתי פחות מ30 יום. הכסף נשאר 'ם ואני רוצה להביא אותו לארץ, איך אני מעביר אותו בצורה חוקית בלי שאני צריך לשלם עליו כפל מס."
תשובה
היי, בגדול צריך להבין מה מקור הכספים והאם דווחו ושולם עליהם מס בארה"ב.
במקביל, צריך להבין שאכן היית תושב חוץ ולפיכך לא היית חייב בהגשת דו"ח והשלמת מס בישראל על הכספים.
מיידעים את הבנק בישראל מראש, שברוב המקרים דורש אישור רו"ח או עו"ד ואסמכתאות, ואז יהיה ניתן להעביר בלי שיקפיאו את החשבון.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 70: תכנון מס מקדים למי שמתכנן ניתוק תושבות?
"אני נווד דיגיטלי עם עוסק פטור פעיל, בלי הכנסה כרגע, שוקל לפתח SaaS או אתר עם תרומות. מתלבט אם להקים מבנה עסקי (כמו חברה) לפני תחילת הפיתוח. מישהו התמודד עם דילמה כזו? מה המשמעות של להתחיל בלי מבנה ולסדר את זה אם מצליחים?"
תשובה
היי, אם כבר אתה נווד – עדיף לנתק תושבות ולהכניס את התוכנה למבנה שבעתיד יאפשר לך מיסוי שוטף נמוך ופטור מלא ממס רווח הון אם תרצה לצאת.
אם יש לך שאלות קונקרטיות, מוזמן ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 71: תושב חוץ שמפיק הכנסות בישראל?
"תושבת ישראל, שכירה בשביל חברה בחו"ל, משלמת מיסים בחו"ל ומגישה דוח בחו"ל.
היא יכולה לנתק תושבות בחו"ל ולשלם רק פה את המס בתוק שכירה בהגשת דוח? או שעדיף שתשלם מס שמה ותגיש פה(אם החזר או תוספת מס)
מה לגבי ביטוח לאומי?"
תשובה
אם היא נמצאת בישראל – ככל הנראה גם לפי האמנה וגם לפי הדין הפנימי בישראל היא חייבת בהגשת דו"ח בישראל ולשלם מס קודם כל בישראל.
אחרי זה יש אפשרות שתהיה השלמה של מס בחו"ל, או שאם מנתקים תושבות בחו"ל אז גם לא צפויה השלמה.
אם יש שאלות קונקרטיות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 72: פטור ממס שבח במכירת דירת מגורים יחידה בישראל בידי תושב חוץ?
"הי, עברנו לפני שנה וקצת לארה״ב אני אזרחית בעלי עדין לא
יש לנו דירה בישראל בתהליך מכירה
לא עשינו שום דבר לגבי ניתוק תושבות וגם לא ביקרנו בארץ מאז שעזבנו
האם נצטרך לשלם מס כלשהו על מכירת הדירה למשהו יש ניסיון עם זה ? או למי לפנות תודה"
תשובה
היי, בגדול אתם אמורים לקבל פטור ממס שבח אם זו דירה יחידה.
אם אתם כבר עשויים להיחשב כתושבי ארה"ב לצרכי מס ולצרכי האמנה בין ישראל לארה"ב, אז בשביל לקבל פטור ממס שבח בישראל תצטרכו להוכיח שאין לכם דירה בארה"ב.
אם יש לכם שאלות קונקרטיות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 73: ניתוק תושבות בעת רילוקיישן העולה על 3 שנים?
"שלום, אשמח לעזרה בנוגע לניתוק תושבות מביטוח לאומי. עברתי לאיטליה באוקטובר לצורך לימודים, אין לי אזרחות איטלקית או זרה ועדיין לא ביצעתי רזידנציה באיליה מכיוון שזה תהליך ארוך שיכול לקחת קרוב לשנה אפילו. לא מעוניין לחזור לישראל בזמן הקרוב גם לא לביקורים. האם יש טעם להגיש טופס לניתוק תושבות על מנת להפסיק לשלם לביטוח לאומי או שעלי לחכות זמן נוסף? תודה"
תשובה
היי,
אם הצפי להשאר מחוץ לישראל למעלה מ-3 שנים, אפשר לשקול ניתוק בביטוח לאומי ומס הכנסה.
אם זה מתחת – כנראה שעדיף להישאר תושב ישראל.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 74: עבודה אצל מעסיק ישראלי בעת שהייה בחו"ל?
"היי לכולם,
אני גרה בחו"ל מעל 5 שנים. אני משערת שהיה ניתוק תושבות למרות שלא קיבלתי מכתב על זה.
לא שילמתי לביטוח לאומי ולמס הכנסה מאז שעזבתי.
רציתי לשאול מה קורה אם אני רוצה להיות מועסקת על ידי חברה ישראלית שנמצאת בישראל. אני גרה בגרמניה ויש הסדר מס בין המדינות.
לא יודעת אם זה משנה, אבל מדובר על משרה חלקית.
יש תשלומים נוספים שהמעסיק צריך לשלם? לאן המס הולך? איך זה בעצם עובד?"
תשובה
היי, עדיף בשלב הזה לא להיות מועסקת עם תלוש ישראלי – זה עשוי לעורר שאלות בקשר למועד ניתוק התושבות שלך בפועל (גם בביטוח לאומי וגם במס הכנסה).
בנוסף, המעסיק ינכה לך מס במקור, בעוד שלפי הדין בגרמניה וגם לפי האמנה עם ישראל, ההכנסות יופקו בגרמניה וחייבות במס רק בגרמניה – לדרוש אחרי זה החזר מס מישראל יהיה מאתגר.
יש חברות כוח אדם כמו Pappaya, Deel שיכולות להעסיק אותך עם תלוש בגרמניה עם מעסיק מקומי, ולחייב את החברה הישראלית בעלות השכר שלך בתוספת עמלה.
לחילופין, אפשר לשקול לעבוד מול החברה הישראלית כפרילנסרית.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 75: ניתוק תושבות רטרואקטיבית של עצמאי?
"היי מנסה להבין משהו בבקשה בקשר לביטוח לאומי , אשמח לעזרה
מסוף שנת 23 עזבתי את ישראל, כל שנת 2024 המשכתי להיות עוסק מורשה , אל אף שכל הרווחים שלי זה בכלל מאמזון ארהב ואין נגיעה בישראל, כעת פתחתי חברה בארהב והעברתי לשם את ההנהלת חשבונות..האם אני יכול להגיש טופס 627 לביטוח לאומי ולעדכן שאני תושב חוץ רטרואקטיבית ולקבל מהם כסף חזרה על כל התקופה הזאת ?
כי לאשתי הם הפסיקו לשלם קצבת ילדים אוטומטית שלושה חודשים בול אחרי שיצאנו מישראל.
תודה רבה על העזרה "
תשובה
היי, ככל שמדובר בתשלומי ביטוח לאומי מינימליים – לא ניתן לקבל החזר, מאחר שביטוח לאומי מתנהג כביטוח ומבחינתו היית יכול לקבל שירותים רפואיים וקצבאות בתקופה הזאת.
ככל שמדובר בדמי ביטוח לעצמאיים – אפשר עקרונית לקחת עמדה לפיה אתה לא תושב ישראל מתחילת השנה ולהביא אותה ביטוי בדו"ח מס השנתי שלך.
העמדה הזאת יוצרת יותר חשיפה מאחר שהיית עם תיק פעיל וייתכן שגם הוצאת חשבוניות בתקופה הזאת.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 76: מהן הנסיבות המצדיקות ניתוק תושבות?
"אשמח לשמוע מנסיונכם בסוגיית מס זו
(בבקשה רק מנסיון אישי לאורך תקופה):
אני מעצב גרפי עצמאי שמספק שירותי עיצוב לחברת הייטק בארץ וגם באיטליה, עברתי לגור באיטליה בשנה שעברה (במהלך השנה הראשונה המשכתי לשלם מיסים בארץ ולהוציא חשבוניות כעסק ישראלי) אבל עכשיו המליץ לי רואה החשבון הישראלי להעביר הכל לאיטליה, והתחיל לשלם מיסים באופן קבוע רק באיטליה (כלומר לסגור את העסק בארץ), אני ממשיך לספק שירות עיצוב קבועים באונליין לחברה הישראלית ולקבל ממנה שכר (הפעם ישירות לאיטליה לחשבון שלי כאן) חוקי המס כאן שונים ולמעשה כאן אני בהגדרה עוסק פתור ממע״מ (עד 85אלף יורו ל-5 שנים הראשונות)ולכן איני מתכוון לגבות מע״מ כרגע.
יש לי כאן רישיון עסק עצמאי ואני עובד עם רו״ח מקומי לפי ההנחיות שלו כעסק איטלקי.
הכוונה שלי היא לנתק את התושבות שלי כרגע בארץ לתקופה הזו שהתחילה בשנת 2024 ועד 2027.
האם אני מסתכן במהלך הזה בטעות מול רשויות המס בישראל ובחובות שונים או עברה על החוק בעצם היותי עדיין ספק שירות של מס׳ לקוחות בארץ (כי אני ישראלי)? רוב ההכנסה שלי ככל הנראה תהיה ממקורות שנמצאים בארץ (עם קצת עבודה באיטליה) , בעוד שאני מתגורר ומלמד באונ׳ באיטליה ומרכז חיי הוא באיטליה (בתור עצמאי) יש לי ת״ז וכתובת באיטליה.
תודה לכל העוזרים"
תשובה
היי, אפשר ואפילו מומלץ לנתק תושבות בנסיבות שאתה מציין (עסק באיטליה, מרכז חיים באיטליה, צפי לשהות מחוץ לישראל מעל 3 שנים).
לא אמורה להיות חשיפת מס בישראל, כל עוד שומרים על מרכז חיים מחוץ לישראל, לא נכנסים למבחן חזקת הימים בשלוש השנים לאחר הניתוק, ואין לך סוכן תלוי / עובד בישראל שיוצר לך ערך משמעותי למכירות.
אמנם פורסם חוזר מס הכנסה בנושא כלכלה דיגיטלית שמביא את עמדת מס הכנסה בנוגע לעסקים וחברות זרות שיש להן פעילות מכירה של שירותים ומוצרים דיגיטליים בישראל – בנסיבות מסוימות לפי עמדה מס הכנסה בלבד, עשויה להיות חשיפת מס לעסקים / חברות אלו – אבל זה לא נראה המקרה שלך, וגם ככה מדובר רק בעמדה.
אם יש לך שאלות נוספות, מוזמן ליצור קשר בשמחה 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 77: ניתוק תושבות או דיווח על הכנסות מחו"ל?
"הי בוקר טוב. מבקש עצה
קיבלתי הצעה מהעבודה לרילוקיישן לארהב עם המשפחה.
משך הרילוקיישן: לפחות שנה קלנדרית (אפריל 2025 עד אפריל 2026). לאחר מכן אפשר להמשיך להישאר בארהב כמה שנים עד סוף הוויזה, או לחזור לישראל בכל שלב.
מנסה להבין האם יש היתכנות לעבור בלי לשלם מס הכנסה וביטוח לאומי בישראל על תקופת הרילוקיישן.
במקרה הכי קצר חוזרים לארץ אחרי שנה בדיוק, מה יהיה המס לשלם בישראל?
יש מינימום זמן להישאר בעבודה בארהב לפני שחוזרים לארץ, כדי לוודא שלא נשלם מס הכנסה על התקופה בארהב?
פרטים:
בארהב נקבל משכורת באופן קבוע דו-שבועי פלוס בונוס שנתי במרץ2026, בהמרה ל₪ סהכ מגיע לכ700,000₪ שנתי (אפריל2025 עד אפריל2026).
נשוי+2, לאישה ולילדות יש דרכון זר קנדי.
יש דירה בישראל, אם נלך על רילוקיישן אז נשכיר אותה שלא תעמוד ריקה.
תודה מראש "
תשובה
היי, יש שתי אופציות בגדול – או שעושים ניתוק תושבות ביטוח לאומי ומס הכנסה ואז משלמים מיסים רק בארה"ב – ניתוק כזה לשנה יכול להיות ריסקי, ועדיף למשוך לפחות 3 שנים מחוץ לישראל.
אופציה שניה לא לנתק אבל להגיש דו"ח מס על ההכנסות שלך מחו"ל עם קבלת זיכוי על מיסים שנוכו בארה"ב.
אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 78: הצהרת תושבות בבנק לצרכי FATCA & CRS
"הי אנחנו בשנות ה_ 60 פלוס ונמצאים בארצות הברית ופתחנו חשבון אמרקאי ויש לנו חשבון בארץ בבנק הפועלים, בעלי מקבל קצבת נכות, וסכום קטן של שכירות של הבית שלנו. עברנו כספים מחשבון בנק הפועלים לחשבון האמרקאי וקבלתי מבנק הפועלים מסמך לחתימה תשובות מס לצורך CRS- FACA האם יש משהוא מהקבוצה שיכול להסביר לי. אנחנו עדין נחשבים לתושבים בארץ ואין לנו שום אזרחות אמרקאית אנחנו על ויזה תיירות."
תשובה
היי, הכל תלוי במספר ימי השהייה שלכם בארה"ב בשנות המס האחרונות, והאם יש לכם מרכז חיים בארה"ב (ביץ מגורים קבוע, אינטרסים כלכליים וחברתיים וכו).
לפי זה יהיה ניתן לדעת איך להצהיר לצרכי FATCA CRS
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 79: ניתוק תושבות רטרואקטיבית בביטוח לאומי
"היי לכולם
יש לי שאלה לגבי ביטוח לאומי:
אני כבר שנה וחצי לא מתגורר בישראל. עד לאחרונה ניהלתי עסק כעוסק מורשה בישראל, אך רוב הפעילות שלי הייתה מכירות באמזון ארה"ב. לאחרונה סגרתי את העוסק המורשה ופתחתי עסק חדש במדינה אחרת (בספרד).
מבחינת ביטוח לאומי, על שנת 2024 אני מתכנן להגיש דו"ח מס בישראל.
רציתי לשאול: האם קיימת אפשרות לקבל החזר על תשלומי ביטוח לאומי שכבר שילמתי? שמעתי שיש אפשרות להגדיר את עצמי כתושב חוץ באופן רטרואקטיבי, ואם כן – האם זה ישפיע על נקודות הזיכוי שלי במס הכנסה?
אשמח מאוד לכל תשובה או כיוון בנושא.
תודה רבה מראש על העזרה!"
תשובה
היי, ביטוח לאומי הוא ביטוח – לכן, כל עוד שילמת דמי ביטוח, לא ניתן לקבל אצלם החזר / לעשות ניתוק רטרואקטיבית.
במקרים שבהם שוהים בחו"ל צוברים חובות בזמן שהייה בחו"ל, אפשר לעשות ניתוק רטרואקטיבית בביטוח לאומי ולבטל חיובים קנסות ועיקולים אחורה.
במס הכנסה – אפשר יהיה לעשות ניתוק תושבות רטרואקטיבית, אבל זה דורש בחינה מעמיקה יותר של הנסיבות שלך.
מוזמן ליצור קשר למידע נוסף 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 80: השקעות שוק ההון דרך ברוקר ישראלי על-ידי מי שניתק תושבות?
"שלום לכולם אשמח להבהרה בנושא מס לתושב חוץ שניתק תושבות.
אני מעוניין להשקיע דרך הבנק בישראל במניות בארצות הברית, איך אני מזדכה על המס רווח, ומס אמריקאי על דיבידנדים.
תודה וברכה"
תשובה
היי, לא מומלץ למי שניתק תושבות להשקיע דרך בנק ישראלי, מאחר שזה מצביע על זיקה כלשהי לישראל, וביטוח לאומי ומס הכנסה מבקשים לדעת בשאלוני הניתוק האם יש ברשותך חשבון בנק פעיל – יכול להרוס את הפוזיציה שלקחת כשבחרת לנתק תושבות.
מעבר לכך, תושב חוץ שיש לו הכנסה בישראל מפעילות בשוק ההון / הכנסות פסיביות, לכאורה לפי הדין חייב בהגשת דו"ח מס, ותיהיה חייב ממילא לעדכן את הבנק גם על התושבות החדשה שלך.
אם לא היית מנותק תושבות – אז לשאלתך, או שמבקשים פטור על ניכוי מס במקור מרווחים, והכנסות משוק ההון (ריביות ודיבידנדים), או שמגישים דו"ח מס כל שנה – בקשה להחזר.
לגבי ניכוי מס במקור בארה"ב – יש צורך להצהיר בטופס w-8 גם על התושבות שלך לצרכי מס, וגם על האמנה הספציפית עם ארה"ב שלפיה את זכאי לפטור / ניכוי מס במקור מופחת – זה גם יכול לפגוע בפוזיציה שלך כי תצטרך להצהיר באיזו מדינה אתה כן תושב.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 81: הצהרת תושבות בבנק למי ששוהה בחו"ל תקופה ממושכת?
"הי,
בדצמבר עברנו לאירופה.
בסוף בשנה אנחנו מתכוונים לעשות ניתוק תושבות בישראל רטרואקטיבית.
הבנק שלנו וואן-זירו מבקש מאיתנו למלא טופס "הצהרה בדבר תושבות מס לצורך fatca ו-crs".
האם לציין שאנו תושבי אירופה או תושבי ישראל?"
האם מילוי הטופס כתושבי ישראל עלול להוות בעיה בעת ניתוק התושבות?
תודה!"
תשובה
ואן זירו עלולים לסגור לכם את החשבון ברגע שתצהירו על תושבות מחוץ לישראל.
בכל מקרה, כשעושים ניתוק תושבות צריכים להראות שכבר אין זיקות כלכליות בישראל, ולכן צריך גם למצוא אלטרנטיבה לחשבון בנק פעיל.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 82: תושב חוזר וותיק עם הכנסות בחו"ל?
"שאלה מורכבת: תושבת חוזר שעדיין לא פתחה כאן עוסק פטור, עדיין עובדת בארצות אחרות וכך זה ימשיך.
רוצה כמובן לעבוד גם כאן.
קודם כל:
מה הן ההטבות שלי מבחינת מיסים למשל? ופתיחת עסק אם יש?
כמו כן איך ואיפה אני עושה דוח שנתי שמחבר בין המדינות בצורה חכמה?
כשאני לא מגישה דוח שנתי יותר במדינה הקודמת.
תודה רבה"
תשובה
היי, אפשר לבנות מבנה מס יעיל שגם יאפשר לך פטור במדינות שבהן את עוד עובדת, וגם יביא לפטור ממס בישראל על הכנסות שהופקו בחו"ל (אחת מהטבות המס לתושבים חוזרים וותיקים).
יש צורך לבחון את הנסיבות לעומק כדי לדעת מה הכי נכון לעשות.
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 83: האם תושב חוץ חייב במס על הכנסות שהפיק מחוץ לישראל?
"היי,
התחלתי להשקיע דרך אינטראקטיב ברוקרס העולמי כי אני באוסטרליה על ויזת עבודה זמנית (4 שנים). משקיעה בדולר אוסטרלי מחשבון בנק מקומי. זו השקעה לטווח ארוך ולא משכתי את הכסף מהחשבון, האם אני צריכה לדווח למס הכנסה על הכסף שיש בחשבון?
תודה רבה!
מעין"
תשובה
היי מעיין, יש כאן שני מצבי עולם:
-
- או שאת רואה את עצמך כתושבת ישראל לצרכי מס, והרילוקיישין הזה הוא זמני – או אז את חייבת בהגשת דו"ח מס לא רק על חשבון המסחר זר, אלא גם על ההכנסות שלך באוסטרליה עם אפשרות לדרוש זיכוי על מס שנוכה / שולם שם.
שימי לב – מדובר בחובה להגיש דו"חות אחורה מאחר שתושב ישראל שמפיק הכנסות בחו"ל חייב בהגשת דו"ח ובמס על הכנסות אלו.
-
- או שאת רואה את עצמך כתושבת חוץ לצרכי מס בשנים האלה ואז גם לא צפויה לך חובת הגשת דוחות בישראל.
מאחר שמדובר בתקופה של 4 שנים מחוץ לישראל – ההמלצה היא לעשות ניתוק תושבות בביטוח לאומי ומס הכנסה רטרואקטיבית מהיום הראשון שבו יצאת לאוסטרליה, וכך גם להסיר את חובת הדיווח / חשיפה לביקורת.
ככל שיש לך שאלות נוספות, מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 84: טופס W-8 הצהרת תושבות?
"הגדרת תושבות מס לפי מה היא נקבעת? טסנו לקנדה (לפני כחצי שנה) בעת נסיון להעביר כסף מהחשבון בישראל לחשבון בקנדה הבנק דחה את הבקשה בטענה שלאחר חצי שנה נדרש מאיתנו לחתום על הצהרה שאנחנו תושבי מס הן בישראל והן בקנדה (ולא בישראל בלבד כפי שהצהרנו עד כה). האם זה נכון (עובדים עדין בישראל מרחוק). תודה"
תשובה
היי,
ככל הנראה הבנק מבקש טופס שנקרא w-8.
לא הייתי ממהר להצהיר על תושבות מס בקנדה, כל עוד הנסיבות לא מצדיקות – תלוי בין היתר כמה זמן צפוי להימשך הרילוקיישין.
מוזמנים ליצור קשר אם יש לכם שאלות קונקרטיות 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
שאלה 85:מבחן הימים לקביעת תושבות מס בישראל
"היי
אני מנסה להבין, אם אני עובדת כשכירה בישראל האם אני מחוייבת לשהות בישראל מעל 183 ימים בשנה? מה הופך אותי לתושבת מס בישראל? האם אני יכולה לא להיות בישראל כל השנה אם החברה שמעסיקה אותי ישראלית ומקור ההכנסה שלי היא בארץ.
אם יש המלצות ליועץ מס או עו״ד שמתמחה במיסוי אשמח לשמוע."
תשובה
היי, יש אפשרות לשהות מחוץ לישראל מעל 183 ימים ועדיין להיחשב תושב ישראל לצרכי מס.
חשוב מצד שני לא לשהות במדינה ספציפית אחרת מעל 183 ימים כדי לא לחשוף אותך ואת המעסיק הישראלי למיסוי וחובות דיווח.
יש מבחן של מירב הזיקות – אם אפשר להצביע על זיקות, אינטרסים כלכליים וחברתיים בישראל אז אפשר להמשיך להשאר תושבי מס גם במס הכנסה וגם בביטוח לאומי.
נכון – בית מגורים קבוע הוא אינדיקציה / זיקה למדינה מסוימת. אבל אם מדובר במגורים זמניים לתקופה קצרה, ויש בית מגורים זמין בישראל, הרילוקיישין לא עולה על 3 שנים, אין אף מדינה אחרת שבה משלמים מיסים – אפשר עדיין להיחשב כתושבי ישראל לצרכי מס
ככל שיש לך שאלות נוספות מוזמנת ליצור קשר 0526780879
גיא-מיכאל אזולאי, עו"ד רו"ח
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
יש לכם שאלות נוספות בנושא מיסוי רילוקיישן, ניתוק תושבות ביטוח לאומי ומס הכנסה, מיסוי הכנסות בחו"ל, חזרה לישראל אחרי שהייה ממושכת בחו"ל?
מוזמנים להשאיר פניה ונחזור אליכם בהקדם.