דילוג לתוכן

העברת כספים מישראל לחו"ל

התמונה פורסמה במקור כאן: https://www.paywho.com/blog/a-comprehensive-guide-to-international-money-transfer

 

מהו ניכוי מס במקור?

ניכוי מס במקור הוא מנגנון שנועד לסייע לרשות המיסים לגבות מס מהנישום מיד על קבלת הכנסה. משלם ההכנסה ו/או מי שמוטל עליו חובה כאמור לפי הדין (כמו למשל, הבנקים בישראל), מנכה את סכום המס המשוער על ההכנסה ומעבירו לרשות המיסים, ומעביר בפועל למקבל את היתרה בנטו.

לפי שיטה זו, המשלם למעשה משמש כ"גובה" של רשות המיסים. כך מצד אחד, השיטה מונעת התחמקות ממס או תשלום המאוחר של המס על הכנסה מצד הנישום – מקבל ההכנסה, ומצד שני מקלה על מקבלי ההכנסה מפני הבירוקטריה הכרוכה בחישוב ותשלום המס לרשויות המס, ואף ברוב המקרים חוסכת את הדיווח על-ידי הנישום.

המקרים השכיחים ביותר שפוגשים את מנגון ניכוי מס במקור הוא בתשלום משכורת על-ידי מעביד – המעביד מנכה לעובד את המס במקור כפי שהדבר משתקף בתלוש השכר של העובד, ומעביר אחת לחודש את המס שהעובד חייב בו למס הכנסה.

 

ניכוי מס במקור לתושב חוץ

מערכת המיסוי בישראל מטילה חובת ניכוי מס במקור על כל המשלם לתושב חוץ "הכנסה החייבת במס" בידי תושב החוץ.

כך למשל, מי שמעביר לתושב חוץ מתנה בדמות כסף, לכאורה לא חייב לנכות מס במקור מאחר שמתנה אינה מהווה הכנסה חייבת במס.

לעומת זאת, מי שמעביר לתושב חוץ תשלום בגין קבלת שירותים, חייב לפי הדין בישראל לנכות לו מס במקור על התשלום.

מדינת ישראל הינה אגרסיבית ביחס לשאר מדינות ה – OECD בכל הקשור לניכוי מס במקור על העברות כספים לחו"ל, בכך שהיא מטילה חובה לנכות מס במקור גם על מוסד כספי (בנקים). בשל חובה זו, הבנקים כעניין של ניהול סיכונים לגיטימי, אינם יוצרים הבחנה בין סכומים שחייבים בניכוי מס במקור לבין אלו שלא, ובפרקטיקה מנכים מס במקור על כל סכום שעובר לחו"ל, אלא אם כן המעביר יציג לבנק אישור אישור על פטור מניכוי מס במקור מפקיד שומה, או יעביר לבנקים הצהרות מתאימות כפי שיפורטו להלן.

 

תשלום לתושב חוץ – המסגרת הנורמטיבית

סעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה מטיל חובה על כל מי שמשלם (בכסף או בשווה כסף) הכנסה חייבת (כהגדרתה בפקודה) לתושב חוץ או לישות אחרת עבור תושב החוץ, לנכות מס במקור בשיעור של 25% אם תושב החוץ הוא יחיד, או בשיעור מס חברות אם תושב החוץ הוא חברה (בשנת 2025 שיעור מס החברות הנו 23%).

הסעיף כאמור קובע כי שיעור המס במקור יכול שיהיה נמוך עד אפילו 0%, וזאת אם קיים אישור מפקיד שומה בדבר שיעור ניכוי אחר או פטור ממנו או אם קיימת אמנת מס שהוראותיה קובעות שיעור ניכוי מס במקור בשיעור שונה מהאמור לעיל (הוראות אמנת המס גוברות על הוראות הדין הפנימי שחל בישראל וזאת בהתאם לסעיף 196 לפקודה).

בתקנות מס הכנסה (ניכוי מתשלומים לתושב חוץ), התשנ"ג -1992, נקבע, כי משלם רשאי לנכות מס בשיעור מופחת או לא לנכות מס במקור כלל, אם בידו אישור מקורי בכתב מפקיד השומה, או מרו"ח שהורשה לעניין זה על-ידי הנציב, או אם מדובר בסוגי תשלומים שקבע הנציב, כמפורט בהוראות שתיקבענה מעת. בהתאם לתקנה 2(3) לתקנות אלו, מוסמך הנציב לקבוע לגבי סוגי תשלום, ניכוי מס בשיעור מוקטן או פטור מניכוי מס במקור לגבי סוגי התשלומים ואופן הגשת טופס 114 בגינם לפקיד השומה.

 

חשוב לדעת!

לפי סעיף 18(ה) לפקודת מס הכנסה, לא תותר כהוצאה בידי מי שחייב בניכוי מס במקור לתושב חוץ ולא ניכה את המס ושילם אותו לפקיד שומה בשנת המס שלגביה נדרשת ההוצאה או עד שלושה חודשים לאחר תום שנת המס העוקבת.

 

מתי נדרש אישור על ניכוי מס במקור?

תושבי חוץ שאין להם פעילות עסקית בישראל, ברוב המקרים לא מחזיקים בפטור כללי מניכוי מס במקור, או אישור לניכוי מס במקור מופחת, כפי שיש וניתן לבדוק לגבי יחידים ו/או ישויות ישראליות ו/או ישויות זרות עם פעילות בישראל במערכת של רשות המיסים כאן:

https://www.gov.il/he/service/itc-gmishurim

לכן, פעמים רבות נדרשים המשלמים או המקבלים (תושבי החוץ) לפנות לפקיד השומה בבקשה מתאימה כפי שנפרט להלן, ולהמציא אישור ספציפי לפטור מניכוי מס במקור ו/או ניכוי מס במקור מופחת. כאשר מדובר במתן שירותים על-ידי תושב חוץ בסכומים גבוהים, והמשלם גם מעוניין להכיר בהוצאה אצלו בספרים, הנטייה היא להמליץ על פניה יזומה להשגת פטור מניכוי מס במקור מפקיד השומה. ככל שמדובר בתושב חוץ שאין לו מוסד קבע (מקום עסקים קבוע בישראל או סוכן תלוי / עובדים בישראל), והשירותים ניתנים מחוץ לישראל, פקיד השומה יטה להסכים למתן פטור מניכוי מס במקור. בפניות לפקיד השומה יש לפרט בטופס ייעודי ובמכתב נלווה את מהות ההעברה, היחס בין המשלם ולמקבל, ההתקשרות ביניהם, והאם יש למקבל – תושב החוץ קשר כלשהו לישראל באופן שעשוי לשלול ממנו את הפטור מניכוי מס במקור.

 

טופס סמ/114

טופס סמ/114 מוגש לפקיד שומה שבו מתנהל תיק הניכויים של המשלם (המנכה), על-ידי המשלם (המנכה), וזאת בבקשה לקבל פטור מניכוי מס במקור או ניכוי מס במקור בשיעור מופחת. בדרך כלל, אם ההסכם בין המשלם לתושב החוץ קובע כי מס שעשוי להיות מוטל בישראל בגין התשלומים "יגולגל" על המשלם, האינטרס של המשלם להשיג פטור מניכוי מס במקור או לכל הפחות ניכוי מס במקור בשיעור מופחת.

בטופס ס/מ 114 על המשלם לפרט את מהות התשלום, מטבע, פרטי המשלם והמקבל, האם בוצע תשלום קודם בשנת המס וכן האם קיימים יחסים מיוחדים בין המשלם למקבל. ברוב המקרים, מומלץ לצרף גם מכתב נלווה עם הסכם וחשבונית לדוגמא, כדי להסביר מדוע התשלום אינו חייב בניכוי מס במקור או כי הוא חייב בניכוי מס במקור בשיעור מופחת.

 

דוגמא לטופס ס/מ 114 ניתן למצוא פה:

https://www.gov.il/BlobFolder/service/itc-declaration-payment-foreign-resident/he/Service_Pages_Income_tax_itc2513.pdf

 

טופס סמ/114A

טופס ס/מ A114 מוגש לפקיד שומה גוש דן או תל אביב 5, על-ידי תושב החוץ באופן ישיר, וזאת בבקשה לקבל פטור או הקלה בשיעור המס בעת ניכוי המס במקור. טופס A/114 הוא בשפה האנגלית ומוגש בדרך כלל במקרים שבהם המשלם לא מעוניין להתנהל מול פקיד השומה לטובת השגת אישור מתאים, או אם תושב החוץ מעדיף הוא להתנהל מול פקיד השומה באמצעות מייצגו.

טופס ס/מ 114A הוא יותר תובעני מטופס סמ/114, ודורש פרטים מלאים ומדויקים בקשר להעברה. בין היתר, נדרש תושב החוץ לפרט בו מכוח איזו אמנה עם ישראל נדרש פטור או הפחתת שיעור ניכוי המס במקור, פירוט לגבי העסקה, מקור ההכנסה (דיבידנד, ריבית, תמלוגים או מקור אחר), פרטים לגבי המקבל, מקום התושבות של תושב החוץ, מספר הזיהוי לצרכי מס במדינת התושבות, האם המקבל היה בעבר תושב ישראל, האם המקבל שהה בישראל בשלוש השנים האחרונות לתקופה העולה על חודש, האם המקבל מבצע את פעילותו מישראל.

ככל שתושב החוץ מאוגד כחברה – האם רוב בעלי מניותיה הינם תושבי מדינה אחרת ממדינת תושבות החברה, האם ההכנסה ניתנת לייחוס מחוץ למדינת התושבות של החברה, פרטים לגבי המשלם, קיומם של יחסים מיוחסים בין המשלם למקבל, צירוף אסמכתאות ואישור רשות המסים במדינת תושבות המקבל.

כפי שניתן לראות בטופס, הוא נועד לבחון היבטים שונים הרלבנטיים לזכאות תושב החוץ לפטור או למס מופחת, בפרט לגבי תושבות המס של המקבל ומקום השליטה והניהול על עסקיו, היותו של המקבל בעל הזכות שביושר להכנסה, האפשרות שהכנסה בעלת אופי עסקי הופקה דווקא בישראל, האפשרות להתקיימותם או אי התקיימותם של התנאים לקיומו של מוסד קבע בישראל, ועוד. בנוסף, ברוב המקרים תושב החוץ נדרש גם להחתים את רשות המסים הזרה על אישור באשר לתושבותו ולזכאותו להטבות האמנה.

 

דוגמא לטופס ס/מ 114A ניתן למצוא פה:

https://www.gov.il/BlobFolder/service/itc114/he/Service_Pages_Income_tax_itca114.pdf

 

תשלום לתושב חוץ – הוראת הביצוע  34/93

מדובר בהוראת ביצוע ישנה מאוד (מיום 26/1/1998) שנועדה לרכז את מרבית הסוגיות הקשורות להיבטי ניכוי מס במקור בתשלומים המועברים ל"תושבי חוץ". מאז שפורסמה לראשונה, תוקפה של התוספת להוראה הוארך מעת לעת, כאשר הארכה אחרונה להוראות הביצוע נתנה עד ליום 31/12/2025.

ההקלה בהוראה בדבר ניכוי מס במקור מתשלומים לתושב חוץ, מונה תשלומים מסוימים שהעברתם לתושב חוץ מותרת בלא ניכוי מס במקור –

 

  1. רכישת טובין מוחשיים (למעט תוכנות מחשב שלרוב מדובר ב"זכות שימוש" והתשלום מהווה "תמלוגים" החייבים בניכוי במקור).
  2. עמלות כתב ("קורספונדנט") לבנקים בחו"ל, בלא צורך בהצהרת המשלם.
  3. שירותי הובלה יבשתיים, ימיים ואוויריים, המבוצעים בשלמותם בחו"ל.
  4. שירותי נמל, פריקה, טעינה ואיחסון בחו"ל, לרבות תשלומים לעמילי מכס בחו"ל.
  5. שירותים הניתנים לחברות ספנות ותעופה ישראליות, הפועלות בקווים בינלאומיים, למעט תשלומים בגין שירותים שבוצעו בארץ.
  6. שירותי ספנות או תעופה בינלאומיים, המבוצעים על ידי תושב אחת המדינות אשר איתן לישראל הסכם תקף לעניין זה.
  7. שירותי תיירות המבוצעים בשלמותם בחו"ל.
  8. שירותי ביטוח בחו"ל לכיסוי סיכונים בחו"ל.
  9. שירותים שניתנו ובוצעו במלואם בחו"ל. הדין חל לגבי שירותים שבוצעו על-ידי תושב חוץ, בסכום מצטבר של $250,000 בשנת המס לכל משלם. הפטור חל רק כאשר מדובר בתשלום בגין שירותים, וככל שהשירותים ניתנו ובוצעו במלואם בחו"ל, ובתנאי שהמקבל או מי מטעמו לא שהה בישראל לצורך ביצוע השירותים.
  10. החזר מקדמה ללקוח (שאינו כולל ריבית).
  11. אגרות לרישום: פטנט, תקנים, חברות.
  12. תשלומי חובה לרשויות שלטוניות בחו"ל על פי דרישה לתשלום, לרבות תשלום מיסים לרשויות מס זרות.
  13. דמי מנוי לכתבי עת בחו"ל.
  14. דמי חבר לארגון בינלאומי.
  15. דמי כניסה והשתתפות בכנסים בחו"ל.
  16. הוצאות פרסום בחו"ל.
  17. דמי שימוש המשולמים ע"י מציג עבור ביתן בתערוכה.
  18. דמי השתתפות במכרזים בחו"ל.
  19. רכישת כרטיסי טיסה בחו"ל.
  20. שכר לימוד, דמי הרשמה, דמי בחינות וכיוצ"ב, המשולמים למוסדות חינוך בחו"ל.
  21. דמי שכירות לצרכים פרטיים, שלא נתבעו בישראל כהוצאה לצורכי מס.
  22. תמורה מעסקת מקרקעין (לאחר קבלת אישור ממנהל מס שבח).
  23. רכישת זכויות סוציאליות ממדינת חוץ או ממוסד שבשליטת מדינת חוץ. 
  24. קצבאות ל"תושב חוץ" – ע"פ חוקי ביטוח לאומי, קצבאות נכות וכיוצא באלו קצבאות.
  25. עיזבונות – על סמך צו ירושה ו/או אישור בימ"ש בעניין העיזבון, במגבלת הסכומים המיוחסים ליורשים בחו"ל.
  26. דמי מזונות ששולמו לפי דין.
  27. קצבאות – על פי מסמך מטעם המשלם (לרבות הודעת זיכוי), המפרט את מהות הזיכוי כפנסיה או קיצבה ו/או תלוש הפנסיה, במגבלת הסכום הנקוב במסמך.
  28. מתנות ותמיכות לקרובי משפחה.
  29. הקצבה עבור נסיעה רפואית והוצאות לטיפול רפואי בחו"ל.
  30. פדיון אגרות מדינת ישראל. 
  31. תמורה ממכירת ני"ע הנסחרים בבורסה בתל אביב. 
  32. תמורה בעד רכישת נייר ערך חוץ.
  33. תמורה בגין מכירה בודדת של רכב פרטי שבבעלות יחיד.
  34. העברות למקבל יחיד – עד 500 $ לשנה למשלם.
  35. העברות מחשבון פיקדון לא תושב לחשבון פיקדון לא תושב.

  1.  

מסלול ירוק להעברות כספים לחו"ל

ביום 26 בספטמבר 2017 השיקה רשות המסים מסלול ירוק המאפשר ביצוע העברות של תשלומים לחו"ל, למטרות השקעות בחו"ל או מתן הלוואות בחו"ל, באמצעות טופס הצהרה של הלקוח על גבי טופס 2513/2 אשר ימולא בסניף הבנק (או באופן מקוון במערכת הבנקאית) – מה שמייתר את הצורך להשגת פטור מניכוי מס במקור מפקיד השומה.

המסלול הירוק יועד במקור לתשלומים המועברים לתושב מדינת אמנה, ולחשבון בנק במדינת אמנה, עבור השקעה במניות חבר בני-אדם, השקעה בנדל"ן בחו"ל, השקעה בנכסים אחרים בחו"ל (נכסים מוחשיים בלבד), מתן הלוואות לתושב-חוץ ומתן הלוואת בעלים לחבר-בני-אדם, השקעה בזכויות בשותפות, רכישת אופציות תוספת מימוש המשולמת במימוש אופציות, והחזר קרן הלוואה על ידי חברה באישור רו"ח.

בהתאם למסלול הירוק כאמור, העברת התשלום אפשרית רק לתושב מדינת אמנה ולחשבון בנק במדינת אמנה של אחת מהמדינות הבאות: אוזבקיסטן, אוסטריה, אוקראינה, איטליה, אירלנד, אנגליה (בריטניה), אסטוניה, ארה"ב, אתיופיה, בולגריה, בלגיה, בלרוס, ברזיל, גאורגיה, גרמניה, ג'מייקה, דנמרק, דרום-אפריקה, דרום קוריאה, הודו, הולנד, הונגריה, וייטנאם, טורקיה, טייוון, יוון, יפן, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, מולדביה, מלטה, מקסיקו, נורווגיה, סין, סינגפור, סלובניה, סלובקיה, ספרד, פולין, פורטוגל, פיליפינים, פינלנד, פנמה, צרפת, צ'כיה, קנדה, קרואטיה, רומניה, רוסיה, שוודיה, שווייץ, תאילנד.

 

חשוב לדעת!

חובת ניכוי מס במקור לתושב חוץ חייבת לקבל טיפול יסודי מאיש מקצוע כבר בשלב ההתקשרות בין הצדדים. בנוסף, חשוב מאוד לדעת שאם וכאשר הבנק ניכה מס במקור בהיעדר אישור מתאים שהוצג בפניו, כאשר בפועל התשלום שהועבר לא היה חייב כלל במס בישראל – הדרך להשיב את המס שנוכה היא מסורבלת ומחייבת ברוב המקרים פתיחת תיק לתושב החוץ, הגשת דו"חות מס עם בקשה להחזר מס, דיונים רבים מול פקיד השומה לאישור ההחזר, ופתיחת חשבון בנק על-ידי תושב החוץ או חשבון בנק נאמנות ספציפי לטובת תושב החוץ על-מנת שרשות המיסים תסכים להעביר את החזר המס.

בשל הבירוקרטיה הכורכה בטיפול בתאונות ניכוי מס במקור שעשויות להתרחש חדשות לבקרים בהיעדר קבלת ייעוץ נכון ומקיף – הרוב המקרים העלות הכרוכה בטיפול בתיקון התאונות כאמור הינה עולה עשרות מונים על גובה המס שנוכה.

שתפו:

אולי יעניין אותך גם..